Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

Környezetvédelem

Környezetvédelmi politikája révén az Európai Unió arra törekszik, hogy a ma és a holnap nemzedékei számára megőrizze és védelmezze a környezetet, javítsa annak állapotát, és elősegítse a fenntartható fejlődés elvének érvényesülését.

A szakpolitika főbb prioritásai a következők: az éghajlatváltozás megfékezése, a biológiai sokféleség védelme, a környezetszennyezés csökkentése és a szennyezés egészségkárosító hatásainak mérséklése, valamint a természeti erőforrások körültekintő és ésszerű hasznosítása.

Az EU megítélése szerint az uniós környezetvédelmi politika egész Európa javát szolgálja: a szigorú környezetvédelmi előírások ösztönözni tudják az innovációs és a vállalkozói tevékenységet. A környezet védelme ezért kiegészíti a lendületes és dinamikus gazdaság megteremtésére irányuló uniós törekvéseket.

A legtöbb uniós szakpolitikai terület esetében szükség van a fenntartható fejlődés elveinek alkalmazására és a környezeti szükségletek figyelembe vételére. Ugyanez mondható el a kohéziós politika keretében 2007 és 2013 között útnak indított kezdeményezésekről és programokról. Ahhoz, hogy a projektek támogatásban részesülhessenek a kohéziós politika révén biztosított pénzeszközökből, a projektfelelősöknek fel kell vázolniuk a javaslatok megvalósítása esetén várható környezeti hatásokat, és bizonyítaniuk kell, hogy a tervek kialakítása során figyelembe vették a fenntartható fejlődés szempontjait.

További információk

Az európai uniós környezetvédelmi szakpolitika célkitűzéseinek áttekintése English

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok