Navigation path

Additional tools

Od A do Ž

Evropski instrument sosedstva in partnerstva

Evropska sosedska politika podpira politične, gospodarske in družbene reforme v sosedskih državah Evropske unije: Alžiriji, Armeniji, Azerbajdžanu, Belorusiji, Egiptu, Gruziji, Izraelu, Jordaniji, Libanonu, Libiji, Moldaviji, Maroku, Palestinski upravi, Siriji, Tuniziji in Ukrajini. Cilj sosedske politike je z neprekinjenim dialogom z vsako državo partnerico okrepiti blaginjo, stabilnost, varnost, tržno gospodarstvo in trajnostno rast.

Glavna orodja izvajanje te politike so akcijski načrti, v katerih so opredeljene kratkoročne in srednjeročne prednostne naloge za vsako državo partnerico. Čeprav so akcijski načrti prilagojeni posamezni državi, jih povezujejo številni skupni ukrepi, denimo politični dialog, trgovinska vprašanja, gospodarsko sodelovanje in sodelovanje pri socialnih zadevah.

Od leta 2007 izvedbo posameznih nacionalnih programov financira Evropski instrument sosedstva in partnerstva, ki tudi zagotavlja sredstva za strateško partnerstvo z Rusijo. V proračunskem obdobju 2007-2013 je za Evropski instrument sosedstva in partnerstva namenjenih približno 12 milijard EUR.

Vas zanima več?

Evropska sosedska politika English Deutsch español français

Regionálna politika EÚ: Ostanite obveščeni
Družabni mediji