Navigation path

Additional tools

De la A la Z

Instrumentul european de vecinătate şi parteneriat (IEVP)

Politica europeană de vecinătate are drept obiectiv sprijinirea proceselor de reformă politică, economică şi socială în următoarele ţări din vecinătatea Uniunii Europene: Algeria, Armenia, Azerbaidjan, Autoritatea Palestiniană, Belarus, Egipt, Georgia, Iordania, Israel, Liban, Libia, Maroc, Moldova, Siria, Tunisia şi Ucraina. Prin intermediul politicii europene de vecinătate, se doreşte consolidarea prosperităţii, a stabilităţii şi a securităţii, promovarea economiei de piaţă şi a dezvoltării durabile, printr-un dialog continuu cu fiecare ţară parteneră.

Planurile de acţiune prin care sunt stabilite priorităţile pe termen scurt şi mediu pentru fiecare ţară parteneră se numără printre instrumentele-cheie ale acestei politici. Cu toate că planurile de acţiune sunt elaborate în funcţie de specificităţile fiecărei ţări, acestea se referă, în general, la o serie de activităţi comune, de la dialog politic, până la aspecte legate de comerţ şi de cooperarea economică şi socială.

Începând din 2007, punerea în aplicare a programelor de ţară individuale a fost finanţată prin Instrumentul european de vecinătate şi parteneriat (IEVP), care serveşte, de asemenea, la furnizarea de sprijin financiar pentru parteneriatul strategic cu Rusia. Pentru perioada 2007-2013, bugetul alocat IEVP este de aproximativ 12 miliarde de euro.

Mai multe detalii

Politica europeană de vecinătate English Deutsch español français

Politica regională a UE: Fiţi informat
Mijloace de comunicare sociale