Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

Európai Szomszédsági és Partnerségi Támogatási Eszköz (ENPI)

Az európai szomszédságpolitika arra irányul, hogy támogassa a politikai, gazdasági és társadalmi reformfolyamatokat az Európai Unióval szomszédos országokban, melyek közé a következő államok tartoznak: Algéria, Azerbajdzsán, Belarusz, Egyiptom, Grúzia, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Moldova, Örményország, a Palesztin Hatóság, Szíria, Tunézia és Ukrajna. Az európai szomszédságpolitika keretében az EU folyamatos párbeszédet folytat az egyes partnerországokkal. Ez a jólét, a stabilitás, a biztonság és a piacgazdaság megszilárdulását, illetve a fenntartható növekedést hivatott elősegíteni az említett államokban.

A szomszédságpolitika egyik legfontosabb gyakorlati eszközét a cselekvési tervek jelentik, melyek meghatározzák az egyes partnerországok által közép- és hosszú távon teljesítendő prioritásokat. Noha a cselekvési tervek kialakítására a szomszédos országok egyedi jellegzetességeinek figyelembevételével kerül sor, általánosságban elmondható, hogy bizonyos tevékenységekről mindegyikük említést tesz. Példaként említhető a politikai párbeszéd, egyes kereskedelmi vonatkozású kérdések rendezése, illetve a gazdasági és társadalmi együttműködés.

Az egyes országokra vonatkozó egyedi programok végrehajtását 2007 óta az Európai Szomszédsági és Partnerségi Támogatási Eszköz (ENPI) finanszírozza. Ugyancsak az ENPI biztosít pénzügyi támogatást az Oroszországgal kialakított stratégiai partnerség céljaira. 2007 és 2013 között az ENPI költségvetése hozzávetőleg 12 milliárd eurót tesz ki.

További információk

Európai szomszédságpolitika English Deutsch español français

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok