Navigation path

Additional tools

De la A la Z

Ocuparea forţei de muncă

UE şi-a luat angajamentul de a ajuta Europa să se menţină în prim planul economiei mondiale. Pentru aceasta, creează condiţiile necesare pentru stimularea creşterii economice şi pentru ocuparea forţei de muncă. În 2000, UE şi-a reînnoit agenda economică prin elaborarea Strategiei de la Lisabona. Această strategie a fost relansată în 2005, accentul fiind pus, în special, pe creşterea economică şi pe crearea de locuri de muncă.

Strategia europeană pentru creştere economică şi locuri de muncă, alături de Strategia europeană privind ocuparea forţei de muncă au fost elaborate pentru a aborda problema şomajului. UE este conştientă de faptul că vieţile multor oameni sunt distruse de lipsa locurilor de muncă. Mai mult decât atât, cu cât numărul persoanelor active pe piaţa muncii va fi mai mare, cu atât societatea europeană va putea să facă faţă mai bine schimbărilor demografice. Impozitele percepute de la persoanele salariate servesc la finanţarea pensiilor şi a costurilor legate de îngrijirile medicale.

În acest scop, obiectivul stabilit de Strategia europeană pentru creştere economică şi locuri de muncă este o rată de ocupare a forţei de muncă (numărul persoanelor active în UE) de 70%, până în 2010.

Comisia Europeană şi statele membre au căutat împreună soluţii pentru a se asigura că fondurile alocate politicii de coeziune pentru perioada 2007-2013 sunt strâns legate de planul de creştere economică şi de locuri de muncă. Obiectivul politicii de coeziune este crearea a 2,5 milioane de noi locuri de muncă, în toată Europa.

Mai multe detalii

Punerea în aplicare a Strategiei de la Lisabona privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă cu ajutorul politicii de coeziune English Deutsch español français italiano

Politica regională a UE: Fiţi informat
Mijloace de comunicare sociale