Navigation path

Additional tools

Van A tot Z

Werkgelegenheid

De EU doet er alles aan om te zorgen dat Europa een koploper blijft in de wereldeconomie en wil ook bijdragen aan goede voorwaarden voor groei en werkgelegenheid. In 2000 heeft de EU haar economische agenda bijgestuurd met de Lissabonstrategie. In 2005 kreeg die strategie nog een extra impuls en werd nog meer nadruk gelegd op groei en banen.

De communautaire strategie voor groei en banen en de aanvullende Europese Werkgelegenheidsstrategie draaien vooral om bestrijding van de werkloosheid. De EU beseft terdege dat werkloosheid vele levens kapot maakt. Door meer mensen aan het werk te helpen en te houden kan de Europese samenleving ook demografische veranderingen beter opvangen. De overheid int daarom belastingen bij de werkenden om het pensioen- en ziektestelsel te financieren.

Daarom De EU streeft met haar strategie voor banen en groei naar een participatiegraad - het percentage werkenden van alle Europeanen in de actieve leeftijd - van 70% in 2010.

De Commissie en de EU-landen hebben er samen voor gezorgd dat de uitgaven voor het Cohesiebeleid voor 2007-2013 onlosmakelijk verbonden zijn met de agenda voor groei en banen. Het uitdrukkelijke doel van het Cohesiebeleid is 2,5 miljoen extra banen in Europa.

Meer details

Resultaat voor de Lissabonstrategie voor groei en banen dankzij het Cohesiebeleid English Deutsch español français italiano

Regionaal beleid van de EU: Blijf op de hoogte