Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

Foglalkoztatás

Az Európai Unió elkötelezetten segít abban, hogy Európa a jövőben is vezető szerepet játsszon a globális gazdasági életben, és arra törekszik, hogy részt vállaljon a foglalkoztatás és a gazdasági növekedés fellendítéséhez szükséges feltételek megteremtésében. 2000-ben az EU gazdasági programját megújítva kidolgozta a lisszaboni stratégiát. Az Unió 2005-ben újra útjára bocsátotta a stratégiát, ezúttal azonban kiemelt hangsúlyt kapott a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés ösztönzése.

A növekedést és foglalkoztatást célzó uniós stratégia és az ezt kiegészítő európai foglalkoztatási stratégia mozgatórugóját a munkanélküliség elleni fellépés szükségessége jelenti. Az EU teljes mértékben tisztában van azzal, hogy a munkanélküliség rengeteg életet tesz tönkre. Ha sikerül több ember elhelyezkedéséről gondoskodni, az abban is segít, hogy az európai társadalom megbirkózzon a demográfiai változásokkal: a nyugdíj- és az egészségügyi ellátórendszerek egyre növekvő kiadásainak fedezéséhez ugyanis szükség van a munkaviszonyban álló polgárok adóbefizetéseire.

Ebből a célból a növekedést és foglalkoztatást célzó stratégia azt hivatott elérni, hogy a foglalkoztatási ráta - azaz a munkaképes korú európai lakosságon belül a foglalkoztatottak aránya - 2010-re elérje a 70%-ot.

A Bizottság és a tagállamok együttes erővel dolgoztak és dolgoznak jelenleg is azon, hogy a kohéziós politika keretében 2007 és 2013 között biztosított támogatás a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás ügyét szolgálja. Az EU Európa-szerte 2,5 millió munkahely megteremtését tűzte ki a kohéziós politika céljául.

További információk

A növekedést és foglalkoztatást célzó lisszaboni stratégia céljainak megvalósítása az EU kohéziós politikájának segítségével English Deutsch español français italiano

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok