Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

"Konvergencia" célkitűzés

A "konvergencia" célkitűzés egyike a 2007 és 2013 közötti uniós kohéziós politika három kiemelt célkitűzésének. A gazdaságilag legkevésbé fejlett tagállamokat és régiókat segíti abban, hogy a gazdasági növekedés ösztönzésével és a foglalkoztatás helyzetének javításával gyorsabban felzárkózzanak az uniós átlaghoz.

A célkitűzés keretében elsősorban az infrastrukturális beruházásokat (közlekedés, környezet, energia), a foglalkoztatás bővítését (képzés), az innovációt (kutatás és fejlesztés), az információs és kommunikációs technológiákat, valamint a közigazgatás és a közszolgáltatások hatékonyságának javítását támogatja az EU. A támogatásokat az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a Kohéziós Alap nyújtja.

A 2007-2013-as programozási időszakban a következő régiók számára nyújtható támogatás a konvergencia-célkitűzés alapján: azok a területek, ahol az egy főre eső GDP nem éri el az uniós átlag 75%-át (a strukturális alapokból); azok a területek, ahol az egy főre eső GDP az EU bővítésével járó statisztikai hatás miatt emelkedett az uniós átlag 75%‑a fölé; azok a területek, ahol az egy főre eső bruttó nemzeti jövedelem (GNI) nem éri el az uniós átlag 90%‑át (a Kohéziós Alapból); legkülső régiók (a távoli fekvésből eredő többletköltségek kompenzálására).

További információk

"Konvergencia" célkitűzés

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok