Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

Csatlakozási partnerség

A csatlakozási partnerség az Európai Unió Minisztereinek Tanácsa és a tagjelölt ország között kötött megállapodás. Azokat a prioritási területeket határozza meg, amelyeken a tagjelölt országnak előrehaladást kell felmutatnia, amennyiben át kívánja venni a közösségi jogszabályokat. A csatlakozási partnerség keretében koordinálják továbbá az Európai Unió által a tagjelölt országnak nyújtott támogatásokat. A pénzügyi segítségnyújtás feltétele, hogy a tagjelölt ország a megjelölt prioritási területeken kellő előrehaladást érjen el.

A tagjelölt ország elkészíti a közösségi vívmányok átvételéről szóló nemzeti programját. Ebben körvonalazza azt, milyen ütemben és mekkora emberi és pénzügyi erőforrások mozgósításával lesz képes előrelépést elérni a prioritási területeken.

A csatlakozási partnerséget az előrehaladásról szóló éves jelentések alapján rendszeres időközönként felülvizsgálják; ennek során megállapítják, mely területeken volt sikeres a tagjelölt ország fellépése, és hol van szükség további előrelépésre.

További információk

Csatlakozási partnerség Horvátországgal - 2008/119/EK tanácsi határozat 73 KB]

Csatlakozási partnerség Törökországgal - 2008/157/EK tanácsi határozat 90 KB]

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok