breadcrumb.ecName
fi Suomi

Uudenmaan TeKiDe-hankkeessa valmistetaan puuvillajätteestä kestäviä uusia tekstiilejä

  • 11 September 2018

Uudellamaalla toteutettavassa TeKiDe-hankkeessa on demonstroitu menetelmää, jolla voidaan muuttaa puuvillatekstiilijätettä kestäväksi ja laadukkaaksi kuiduksi. Innovaation tavoitteena on edistää alueen erikoistumista cleantechiin eli puhtaaseen teknologiaan. Sillä voidaan myös tukea jätteen vähentämistä tekstiiliteollisuudessa. Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt hankkeessa uuden tuotantoalustan, jonka avulla puuvillajäte liuotetaan ja kehrätään uudelleen viskoosityyppiseksi kuiduksi. Tavanomaisten tekstiilien nykyisiin valmistusmenetelmiin verrattuna uudessa menetelmässä käytetyt kemikaalit saastuttavat vähemmän, ja siinä syntyy myös vähemmän jätettä. 

Toimintamalli voi mullistaa koko tekstiiliteollisuuden mahdollistamalla tekstiilijätteen muuttamisen kestäväksi puuvillaraaka-aineeksi.

Marjo Määttänen, erikoistutkija, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Koeajot toteutetaan VTT:n Bioruukki-pilotointikeskuksessa Espoossa. Ennen koetuotannon aloittamista VTT:n pilotointikeskuksen hallissa ja kehruuyksiköissä tehtiin muutostöitä ja henkilöstöä koulutettiin. Suuressa mittakaavassa teknologiaa käytettiin ensimmäisen kerran syksyllä 2017. Hankekumppani Aalto-yliopisto kehittää vastaavaa alustaa, jossa hyödynnetään ionipohjaista teknologiaa.

Kokeilussa tuotetusta uusiokuidusta valmistettiin iltapuku, joka nähtiin europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen yllä Linnan juhlissa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlassa. Kuitua voidaan siis hyödyntää myös teollisuudessa. Alustan säännöllinen käyttö aloitettiin vuoden 2018 alussa, ja startup-yritys on aloittanut uusien menetelmien kaupallistamisen. Alusta on nykyään osa bio- ja kiertotalouskeskittymää, joka houkuttelee alueelle investointeja. 

Ympäristöä vähemmän kuormittavaa kangasta

TeKiDe-hankkeessa ja suomalaisrahoitteisessa Tekstiilien kiertotalous -hankkeessa (TEKI) demonstroitiin vähäisten ympäristövaikutusten prosesseja. Niissä puuvillajäte pestään, esikäsitellään ja muutetaan selluloosakarbamaattijauheeksi, joka liuotetaan ja märkäkehrätään uusiksi kestäviksi kuiduiksi. Menetelmää voidaan soveltaa kaikkiin kasviperäisiin materiaaleihin, jotka sisältävät selluloosaa. Näin ollen kierrätys- ja tuotantoalustassa voidaan käyttää myös puumassaa.

Hanke osoittaa, että alustalla toteutetut teknologiat ovat turvallisempia ja ympäristöystävällisempiä kuin toisen selluloosapohjaisen materiaalin, viskoosin, tuotannossa käytetyt menetelmät. 

Menetelmässä käytettävät kemikaalit saastuttavat aiempaa vähemmän. Vettä ja kemikaaleja myös käytetään uudelleen, jotta jätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Tehokkuutta on lisätty myös parantamalla ja digitalisoimalla kehruuyksiköitä. Tutkimusta viedään eteenpäin vuoden 2018 lopulla tehtävillä kokeiluilla testaamalla toista ympäristöystävällisempää kuiduntuotantomenetelmää, joka perustuu entsyymeihin.

Kuidut ovat riittävän kestäviä ja kiinnostavia, että niistä kannattaa kehrätä tekstiilejä muotiteollisuuden käyttöön. Tällä hetkellä teollisuudessa käytetään eniten puuvillaa ja polyesteriä. Yhden kierrätyslankakilon tuotannossa syntyy vain kolmannes niistä hiilidioksidipäästöistä ja käytetään vain 5 prosenttia siitä vesimäärästä, joka kuluu puuvillatekstiilikilon tuotannossa. 

Kierrätyskuidun tuotantoon ei myöskään tarvita kuin murto-osa puuvillanviljelyn vaatimista valtavista maa-alueista. Toisin kuin polyesterin valmistuksessa kierrätyslangan valmistuksessa ei käytetä öljypohjaisia raaka-aineita eikä kuormiteta ympäristöä mikromuovilla. Kierrätyskuidun käytöllä voitaisiin pienentää maailman kasvavia tekstiilijätevuoria ja tehdä muodista ympäristön kannalta kestävämpää.

Menetelmä kiinnostaa teollisuutta

Demonstraatiohankkeeseen osallistui myös jätteenkäsittely-yrityksiä, tekstiilivalmistajia ja yksi muotisuunnittelijakin. Heidän panoksensa avulla TeKiDe-hankkeessa voitiin osoittaa, että kuidun tuotanto teollisessa mittakaavassa ja kaupallinen hyödyntäminen on mahdollista. 

Startup-yritys Infinited Fiber Company Oy (IFC) etsii prosessille käyttäjiä metsä- ja kierrätysteollisuudesta. Hankkeen osallistujat selvittävät myös, voidaanko menetelmää soveltaa hygieniatuotteiden tai lääkinnällisten tuotteiden valmistukseen.

VTT pyrkii varmistamaan demonstraatioalustan pitkän aikavälin kannattavuuden tarjoamalla sitä maksua vastaan myös muiden julkisen ja yksityisen sektorin yhteisesti rahoittamien hankkeiden käyttöön. Alustan tulevaisuutta turvataan myös osana Helsingin ja Uudenmaan alueen älykkään erikoistumisen strategiaa ja Suomen tutkimusinfrastruktuurien tiekarttaa.

Edunsaajat

”Kestävä muoti on minulle tärkeää. Tämä kangas on uskomattoman laadukasta. Oli hienoa päästä osallistumaan hankkeeseen ja etenkin testaamaan kuituja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäiselle suunnittelemassani iltapuvussa. Odotan innolla, että pääsen käyttämään materiaalia kaupallisissa mallistoissani.” 

 

Anna Ruohonen, Pariisissa toimiva luksusmuotisuunnittelija

 

”On ollut motivoivaa ja innostavaa osallistua uuden teknologian kehittämiseen kestävien tekstiilikuitujen valmistamiseksi. Tämä on konkreettinen askel tekstiilijätevuoriongelman ratkaisemiseksi. Kuluttajana en oikeastaan halua ostaa käytettyjä vaatteita. Tulevaisuudessa valitsisin mielelläni kierrätyskuiduista valmistettua muotia.”

 

Saara Hanhikoski, tutkija, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Kokonaisinvestointi ja EU-rahoitus 

Demonstraatioalusta tekstiilien kierrätystä varten -hankkeen kokonaisinvestointi on 600 000 euroa. EU:n Euroopan aluekehitysrahasto osallistuu hankkeeseen 420 000 eurolla ”Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelma” -toimenpideohjelman kautta ohjelmakaudella 2014–2020. Investointi kuuluu vähähiilistä taloutta koskevaan painopistealueeseen.