breadcrumb.ecName
fi Suomi

Ikääntyneillä on vapaaehtoistyön kautta paljon annettavaa Itämeren alueen hankkeessa

  • 24 November 2017

”Let us be active!” -hanke tarjosi Pärnussa, Riiassa ja Turussa ikäihmisille mahdollisuuden olla mukana yhteiskunnassa vapaaehtoistoiminnan kautta. Hankkeella pyrittiin torjumaan sosiaalista syrjäytymistä ja yksinäisyyttä luomalla palveluja ikääntyneille, lisäämällä tietoisuutta vapaaehtoistoimintamahdollisuuksista ja tiedottamalla ikääntyneiden tarpeista ammattilaisille. Kaupungin hallinnon ja muiden elinten välille luotiin yhteistyösuhteita.

Let us be active!” -hanke innosti monet mukaan ikääntyneiden vapaaehtoistyöhön kolmessa hankkeeseen osallistuvassa kaupungissa. Vaikka osa ammattilaisista ja ikäihmisistä suhtautuikin aluksi hankkeeseen epäilevästi, se sai heidät vakuuttumaan siitä, että ikäihmiset ovat arvokas voimavara ja että kaupunkien kannattaisi investoida heidän tekemäänsä vapaaehtoistyöhön.

Merike Niitepõld, johtava hallintoviranomainen

Hankkeen vaikutuspiirissä oli yli 800 ikäihmistä, jotka osallistuivat kyselyihin, työpajoihin ja tapahtumiin. Mukana oli myös 340 ammattilaista ja ikääntynyttä kumppanikaupungeista. Muut kaupungit haluavat innokkaasti ottaa oppia tästä menestyksekkäästä hankkeesta. Osallistujat ovat nyt sosiaalisesti aktiivisempia siirryttyään eläkkeelle ja kokeilevat uutta toimintaa, kuten työskentelyä Riian puhelinpalvelukeskuksessa.

Hanke sai erittäin paljon huomiota siihen osallistuneiden kaupunkien paikallismediassa. Muun muassa Central Baltic -ohjelma ja Maailman terveysjärjestö auttoivat levittämään hankkeen keskeisintä viestiä – ikäihmiset ovat yhteiskunnan voimavara. ”Let us be active” -hankkeella luotiin päivittäistä toimintaa osallistujille. Monia toimintamuotoja on jatkettu vielä hankkeen päätyttyä. Hankkeen avulla muodostettiin tai vahvistettiin kaupunkien hallinnon, kansalaisjärjestöjen, paikallisten kirjastojen ja muiden instituutioiden välisiä kumppanuuksia.

Tutkimus ja uusien kumppanuuksien luominen

Ennen vuotta 2015 ikääntyneiden vapaaehtoistyömahdollisuudet olivat vähäiset hankkeeseen osallistuneissa kaupungeissa eli Viron Pärnussa, Latvian Riiassa ja Turussa. Ikääntyneille suunnattua toimintaa koskeva tieto oli hajanaista ja sitä oli hankala löytää. Kaupungeilla ei ollut keinoja edistää ikääntyneiden vapaaehtoistyötä tai tehdä toimintaan liittyvää yhteistyötä kansalaisjärjestöjen ja muiden järjestöjen kanssa. Etuja, joita ikäihmiset ja ammattilaiset voisivat saada osallistumalla ikääntyneiden vapaaehtoistoimintaan, ei ollut selvitetty.

Hanke aloitettiin kartoittamalla olemassa olevat ikääntyneille soveltuvat vapaaehtoistoimintamahdollisuudet. Tutkimuksen avulla tuotiin esiin vapaaehtoistoimintamahdollisuuksia, kehitettiin yhteistyötä organisaatioiden kanssa ja edistettiin ikääntyneiden vapaaehtoistoimintaa. Kyselyihin osallistui ikääntyneitä ja ammattilaisia. Kyselyjen tarkoituksena oli selvittää ikääntyneiden vapaaehtoistoimintaan kohdistuvia asenteita sekä oppia parhaat strategiat aloitteiden kehittämiseksi ja edistämiseksi kaupungeissa.

Tämän jälkeen luotiin suhteet kansalaisjärjestöihin, kaupunkien hallintoon, paikallisiin kirjastoihin ja päivähoitolaitoksiin ikääntyneiden tavoittamiseksi ja saatavilla olevaa vapaaehtoistoimintaa koskevan tiedon levittämiseksi. Ikäihmisille järjestettiin kokoontumisia ja tapahtumia. Ikääntyneiden perheille tarjottiin myös neuvontaa.

Työntekijöiden osallistaminen ja elämä hankkeen ulkopuolella

Hankkeen onnistumisen kannalta ammattilaisten osallistuminen oli olennaisen tärkeää. Heille järjestettiin työpajoja ja kansainvälisiä seminaareja mukana olleissa kaupungeissa. Nämä työpajat ja seminaarit toimivat foorumina, jossa työntekijät pystyvät jakamaan omia kokemuksiaan, kehittämään toimintaa ja löytämään keinoja laajentaa kaupunkien hallinnon roolia.

Hanke oli osallisena monenlaisessa toiminnassa, josta osa jatkuu edelleen. Erinomaisena esimerkkinä tästä on Riian puhelinpalvelukeskus, jossa ikääntyneet vapaaehtoiset tarjoavat neuvontaa yhteisön muille ikäihmisille. Puhelinpalvelukeskus antaa tietoa ikääntyneille sopivista tapahtumista kaupungissa ja sen ympäristössä. Se on myös paikka, jossa ikääntyneet voivat keskustella heille tärkeistä aiheista.

Turussa jatkuvasti toimiva Tripfinder-palvelu on tarkoitettu ikääntyneille, jotka eivät enää pysty liikkumaan omin avuin. Joka keskiviikko vapaaehtoiset ja osallistujat tapaavat toisensa paikallisessa asumiskeskuksessa. Vapaaehtoiset vievät osallistujat puistoon kävelylle. Pärnussa ikäihmisille kerrottiin fyysisestä toiminnasta ja käsityöhön liittyvistä työpajoista kaupunkifestivaaleilla. Kukaan ei ollut tullut ajatelleeksi kertoa toiminnasta ikääntyneille ennen tätä hanketta. Pärnussa ylläpidetään ja päivitetään ikääntyneille tarkoitetusta toiminnasta kertovaa verkkosivustoa, joka saa säännöllisesti uusia käyttäjiä.

Kokonaisinvestointi ja EU-rahoitus

”Let us be active!" -hankkeen kokonaisinvestointi - Ikääntyneiden sosiaalisen osallisuuden edistämiseen vapaaehtoistoiminnan avulla Virossa, Latviassa ja Suomessa on investoitu kaiken kaikkiaan 79 994 700 euroa. EU:n Euroopan aluekehitysrahasto osallistuu hankkeeseen yhteensä 67 995 500 eurolla Interreg V–A – Suomi–Viro–Latvia–Ruotsi (Central Baltic) -toimenpideohjelman kautta ohjelmakaudella 2014–2020.