Navigation path

Additional tools

Tíz kérdés a kohéziós politikáról

Válasz

10. Milyen hatást fejt ki a kohéziós politika?

A kohéziós politika hatása nem elhanyagolható, mivel egyes országokban hatalmas beruházásokat jelent (a beruházások akár a GDP-jük 4%-át is kitehetik). A programozás kezdetén a tagállamok számszerűsített célokat tűztek maguk elé a „nemzeti stratégiai referenciakeretük” révén.

A tagállamok és az Európai Bizottság a programok hatását értékelések útján mérik fel. A Bizottság háromévente kohéziós jelentést tesz közzé, amelyben beszámol a régiók fejlődéséről és a politika hatásáról. Az intézmény továbbá évente helyzetjelentést ad ki a gazdasági és társadalmi kohézióról.

Hatások és eredmények – növekedés és foglalkoztatás az Unióban

  • Görögországban, Spanyolországban, Írországban és Portugáliában az egy főre eső GDP értéke növekedett – Görögországban például 1995 és 2005 között az uniós átlag 74%-áról 88%-ra nőtt.
  • A tartós gazdasági növekedésnek köszönhetően a leggazdagabb és a legszegényebb régiók között a bevételek tekintetében tapasztalható különbségek 2000 és 2005 között körülbelül a hatodára csökkentek docen.
  • Becslések szerint 2015-re a kohéziós politika Lengyelországban 440 000 új munkahelyet hoz létre, illetve plusz 6%-kal járul hozzá a GDP-hez, és 21%-kal a beruházásokhoz.
  • A 2000–2006-os időszakban mintegy 44 000 km közút en(1), illetve 12 000 km vasútvonal építésére vagy helyreállítására került sor(2).
  • Spanyolországban a kohéziós politika több mint 1200 km közút pdfen építésének finanszírozásához járult hozzá. Az új utak körülbelül évi 1,2 millió óra utazási időt spórolnak meg a közúton közlekedőknek.
  • Az Egyesült Királyságban több mint 250 000 kisvállalkozás részesült támogatásban pdfen – ezek közül 16 000 közvetlen pénzügyi támogatást kapott.

Az elért hatások és eredmények felmérése a kohéziós politika sikeres működésének elengedhetetlen feltétele. A sikerek számbavétele és a hatékonyság értékelése emellett segítheti a gyakorlatban bevált módszerek elterjesztését, valamint az egyes projektek és programok folyamatos tökéletesítését is.

 

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok