Interreg : European Territorial Co-operation

European Territorial Cooperation (ETC), better known as Interreg,  is one of the two goals of cohesion policy and provides a framework for the implementation of joint actions and policy exchanges between national, regional and local actors from different Member States. The overarching objective of European Territorial Cooperation (ETC) is to promote a harmonious economic, social and territorial development of the Union as a whole. Interreg is built around three strands of cooperation: cross-border (Interreg A), transnational (Interreg B) and interregional (Interreg C).
Five programming periods of Interreg have succeeded each other:
 INTERREG I (1990-1993) -  INTERREG II (1994-1999) - INTERREG III (2000-2006) - INTERREG IV (2007-2013) - INTERREG V (2014-2020)

Flere værktøjer

 •  
 • Mindre tekst  
 • Større tekst  

Nyheder

  I de seneste år har NÖGUS (Nederøstrigs sundheds- og socialfond) etableret adskillige samarbejder og projekter mellem Nederøstrig og nabolande i sundhedssektoren, takket være EFRU-midler. Målet er at sikre, at borgerne på begge sider af grænsen kan få lægebehandling i landet. Som resultat af dette meget vellykkede projekt blev alle grænseoverskridende aktiviteter samlet i en fælles ramme i september 2017, kaldet »Healthacross«.

  Healthacross står for levering af sundhedsydelser uden grænser. Internationalt samarbejde og innovative sundhedsprojekter i grænseregionerne mellem Nederøstrig og Den Tjekkiske Republik, og mellem Nederøstrig og Slovakiet, puster nu liv i navnet

  I overensstemmelse med mottoet "Europæiske ideer, der slår rødder i grænseregionen" nedbryder det dedikerede team, som ledes af direktør Elke Ledl, MA, endnu flere grænser inden for levering af sundhedsydelser: »Vi ønsker, at vores arbejde skal være med til at bygge bro mellem Nederøstrig og andre europæiske lande, så folk på begge sider af grænsen kan få behandling tæt på, hvor de bor.«

  Grænseoverskridende projekter har mange fordele. Patienterne kan selv bestemme, på hvilken side af grænsen de vil modtage behandling, og de kan også drage fordel af lokal medicinsk behandling. Dette er særlig vigtigt i nødsituationer, og det kan redde liv, hvis det nærmeste hospital eller den nærmeste ledige ambulance tilfældigvis befinder sig på den anden side af grænsen. Internationale netværk og internationalt samarbejde giver også mulighed for at bringe ekspertviden fra andre lande til Nederøstrig.

  Behandling på tværs af lokalsamfund                                                     

  Tjekkiske patienter bruger regionshospitalet i Gmünd

  Især i regionerne Gmünd og České Velenice har grænseoverskridende samarbejde gjort hverdagen lettere. Regionshospitalet Waldviertel-Gmünd ligger tæt på grænsen, og den nærmeste ambulancestation på den tjekkiske side er over 30 kilometer væk – og det nærmeste hospital er endnu længere væk, nemlig 60 kilometer.

  Som følge af projektet dækker tjekkiske forsikringsselskaber deres patienters behandlingsudgifter. Tolke og tjekkisk-talende personale hjælper patienter og hospitalsmedarbejdere med at kommunikere med hinanden. Der er igangværende drøftelser med deltagende organisationer i Sydbøhmen om at udvide behandlingsudbuddet for tjekkiske patienter i Gmünd fra udelukkende ambulant behandling til også at omfatte indlæggelse. Desuden vil der blive udviklet muligheder for længerevarende samarbejde inden for rammen mellem grænseoverskridende sundhedscentre i Gmünd og České Velenice. 

  Stråleterapi til nederøstrigere på Znojmo hospital

  I 2018 vil 15 patienter fra Weinviertel-klinikkerne i Mistelbach, Hollabrunn og Krems modtage stråleterapi på hospitalet i Znojmo som en del af deres første erfaring med gennemførelse af projektet. 

  Grænseoverskridende redningssamarbejde med Sydmoravia og Sydbøhmen
  Nederøstrig har allerede underskrevet aftaler om redningstjenester med Sydmoravia og Sydbøhmen. I næste trin vil tilpasning af software gøre kommunikation mellem alarmcentralen 144 i Nederøstrig og alarmcentralerne i Sydmoravia og Sydbøhmen mere professionel for at lette grænseoverskridende redningsaktioner. Dette vil sikre hurtig, gensidig bistand i nødsituationer uden bureaukratiske komplikationer. 

  Endometriosecenter på regionalhospitalet i Melk

  Grundlaget for det første EU-certificerede endometriosecenter i Nederøstrig er udveksling af viden mellem regionalhospitalet i Melk og hospitalet i Znojmo. Sidstnævnte er ansvarlig for dette område og har allerede et sådant center, hvor patienterne nu får en diagnose og hurtigere behandling. En ud af ti kvinder i den fødedygtige alder er berørt af endometriose, som er en kronisk lidelse med symptomer som for eksempel store smerter og manglende evne til at få børn.

  Panorama 63 - The Outermost Regions: joining forces across the EU 

  I denne vinterudgave af Panorama besøger vi EU's regioner i den yderste periferi og rapporterer fra den seneste Formandskonference, som formanden for Europa-Kommissionen Jean-Claude Juncker og Kommissær Corina Creţu deltog i. Vi analyserer den fornyede strategi for disse regioner, som sigter mod at hjælpe dem med at få mest muligt ud af deres unikke position i EU og verden som helhed. Desuden beskriver vi projekter og personlige beretninger. Vi dykker også ned i den netop offentliggjorte strategiske rapport om gennemførelse af ESI-fondene og finder ud af, hvor meget disse investeringer faktisk påvirker borgernes liv over hele kontinentet og i hvilket omfang.

  Vores regionsprofil kigger denne gang på Generalitat Valenciana i Spanien og indeholder projektprofiler samt et interview med Ximo Puig, lederen af den regionale regering. Desuden har vi artikler om unge mennesker, som på forskellig vis gør en indsats for at være en del af EU- og regionalpolitik, gennem vores blogkonkurrence Europa i min region, uddannelsesordningen for yngre journalister og Interreg Volunteer Youth.

  Der er også nyt fra Forum om byerne, der blev afholdt i Rotterdam for nylig, hvor vi beretter om EU's dagsorden for byerne, og et bidrag fra det kommende bulgarske formandskab, som beskriver deres vision og prioriteter. »Med dine egne ord« indeholder bidrag fra Frankrig, Italien og Spanien, projektafsnittet besøger Belgien, Tjekkiet, Tyskland og Letland, og billedserien peger linsen mod et projekt i Malta.

  God fornøjelse med læsningen.

  Panorama 63 - The Outermost Regions: joining forces across the EU

  Kommissionen meddeler i dag, hvilke tværregionale partnerskaber der vil modtage skræddersyet støtte under et nyt EU-finansieret pilotprojekt for innovationsprojekter.

  Formålet med dette pilotprojekt er at hjælpe disse partnerskaber med at videreudvikle deres projekter i prioriterede sektorer, som f.eks. big data, bioøkonomi, ressourceeffektivitet, avanceret produktion eller cybersikkerhed.

  Kommissær for regionalpolitik Corina Creţu udtalte: "Regioner med matchende konkurrencemæssige styrker kan bringe deres projekter til et fælles forum. Med den rette støtte fra EU vil gode idéer blive til innovative produkter, og det er blandt disse vi finder morgendagens europæiske innovationsstjerner."

  Kommissionen lancerede i september 2017 en anmodning, og derefter er 8 tværregionale partnerskaber blevet udvalgt med en eller flere regioner i spidsen:

  • Et partnerskab bestående af 8 regioner med Noord-Brabant (NL), Flandern (BE) og Norte (PT) i spidsen vil udvikle fælles projekter inden for 3D-printning.
  • En gruppe på 9 regioner med Flandern (BE) i spidsen vil samarbejde inden for bioøkonomisektoren.
  • Bretagne (FR) vil sammen med 3 regioner og Estland fokusere på cybersikkerhed.
  • Lombardiet (IT) og 7 andre regioner har valgt cirkulær økonomi, nærmere bestemt "de-manufacturing" og genfremstilling, som deres speciale.
  • Toscana (IT), 21 andre regioner og Estland vil samarbejde om at udvikle nye løsninger inden for højteknologisk landbrug.
  • Scotland (UK) og País Vasco (ES) koordinerer en gruppe på 16 regioner for fælles projekter inden for vedvarende havenergi.Den norske region Sogn og Fjordane er også tilknyttet.
  • Andalusien (ES) har sammen med 5 andre regioner valgt at fokusere på bæredygtige bygninger.
  • Andalusien (ES) og Emilia-Romagna (IT) står i spidsen for en gruppe på 9 regioner, som arbejder på innovative projekter inden for sporbarhed og big data vedrørende fødevarer.

  Disse partnerskaber vil få støtte fra Kommissionens særlige teams med eksperter fra forskellige tematiske afdelinger. Eksperterne vil f.eks. rådgive om, hvordan man bedst kombinerer EU-midler til finansiering af projekter.

  Ud over denne praktiske støtte fra Kommissionen kan hvert partnerskab få ekstern rådgivning til et beløb på op til 200 000 EUR til ekspansions- og markedsføringsaktiviteter. Pengene kommer fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU).

  Næste skridt

  Arbejdet med partnerskaberne begynder i januar 2018 og løber til 2019.

  Med dette pilotprojekt testes nye tilgange til tværregionalt samarbejde, og Europa-Kommissionen får fakta til brug i overvejelserne om intelligent specialisering efter 2020.

   

  Yderligere oplysninger:

Flere nyheder

Introduction

In 1990, Interreg was developed as a Community Initiative in with a budget of just EUR 1 billion covering exclusively cross-border cooperation. Later, Interreg has been extended to transnational and interregional cooperation. For 2014-2020 European territorial cooperation is one of the two goals of Cohesion Policy besides investment for Growth and Job.

Interreg evolution

The 25th anniversary of Interreg has been celebrated in 2015 with a variety of events around Europe. Over the years, Interreg has become the key instrument of the European Union to support cooperation between partners across borders. The aim: to tackle common challenges together and find shared solutions - whether in the field of health, research and education, transport or sustainable energy.

2014-2020 period – Interreg V

In accordance with the new design of the European Cohesion Policy 2014-2020 and the targets set out in Europe 2020, Interreg has significantly been reshaped to achieve greater impact and an even more effective use of the investments. Key elements of the 2014-2020 reform are:
-Concentration
-Simplification
-Results orientation
The fifth period of Interreg is based on 11 investment priorities laid down in the ERDF Regulation contributing to the delivery of the Europe 2020 strategy for smart, sustainable and inclusive growth. At least, 80% of the budget for each cooperation programme has to concentrate on a maximum of 4 thematic objectives among the eleven EU priorities:

11 priorities

The fifth programming period of Interreg has a budget of EUR 10.1 billion invested in over 100 cooperation programmes between regions and territorial, social and economic partners. This budget also includes the ERDF allocation for Member States to participate in EU external border cooperation programmes supported by other instruments (Instrument for Pre-Accession and European Neighborhood Instrument).

 • 60 Cross-border – Interreg V-A, along 38 internal EU borders. ERDF contribution: EUR 6.6 billion.
 • 15 Transnational – Interreg V-B, covering larger areas of co-operation such as the Baltic Sea, Alpine and Mediterranean regions, as well as some non-EU countries. ERDF contribution: EUR 2.1 billion.
 • The interregional co-operation programme, INTERREG Europe, and 3 networking programmes (Urbact III, Interact III and ESPON) covering all 28 Member States of the EU, as well as Norway and Switzerland and in case of URBACT also Iceland and Lichtenstein. They provide a framework for exchanging experience between regional and local bodies in different countries. ERDF contribution: EUR 500 million.

Interreg Budget

Interreg and inter-regional cooperation 2014-2020: state of play - video recording of the briefing (07/05/2015)

2007-2013 period – Interreg IV

The forth programming period of Interreg had a total budget of EUR 8.7 billion (2, 5 % of the total 2007-13 allocation for cohesion policy). This budget includes the allocation for Member States to participate in EU external border cooperation programmes supported by other instruments (Instrument for Pre-Accession and European Neighborhood Instrument). The budget was distributed as follows:

 • 60 Cross-border – Interreg IV-A, along 38 internal EU borders. ERDF contribution: EUR 5.6 billion.
 • 13 Transnational – Interreg IV-B, covering larger areas of co-operation such as the Baltic Sea, Alpine and Mediterranean regions. ERDF contribution: EUR 1.8 billion.
 • The interregional co-operation programme (INTERREG IVC) and 3 networking programmes (Urbact II, Interact II and ESPON) cover all 28 Member States of the EU. They provide a framework for exchanging experience between regional and local bodies in different countries. ERDF contribution: EUR 445 million.

The European Grouping of Territorial Cooperation

Meetings & Events

Interreg Annual Meeting April 26-28 2017

Interreg Annual Meeting June 6-7 2016

Interreg Annual Meeting September 15 2015

Interreg Annual Meeting May 19-20 2014

European Territorial Cooperation Annual Meeting 2013

Annual meeting of cross-border programmes 2011

Publications

European Territorial Cooperation: building bridges between people