breadcrumb.ecName

Innovation skal transfomere det nordlige Mellemsverige

  • 20 November 2017
Innovation skal transfomere det nordlige Mellemsverige

Rige naturressourcer har bidraget til, at det nordlige Mellemsverige højt mod nord i EU, har udviklet sig til et stærkt industriområde. Den geografiske beliggenhed er samtidig en af de udfordringer, der imidlertid gør støtte via EU’s samhørighedspolitik helt afgørende – både nu og fremover.  Regionen dækker omkring 64 000 km2 – 16 % af landet – og her bor omkring 11 % af den svenske befolkning.

Rige naturressourcer har bidraget til, at det nordlige Mellemsverige højt mod nord i EU, har udviklet sig til et stærkt industriområde. Den geografiske beliggenhed er samtidig en af de udfordringer, der imidlertid gør støtte via EUs samhørighedspolitik helt afgørende både nu og fremover. 

Regionen dækker omkring 64 000 km2 – 16 % af landet – og her bor omkring 11 % af den svenske befolkning. Regionen ligger i hjertet af Sverige, og er sammensat af tre administrative len, nemlig Gävleborg, Dalarna og Värmland, med Gävle som største by med ca. 100 000 indbyggere.

Området er rigt på naturressourcer, skove og malmforekomster, der har skabt en blomstrende udvikling i traditionelle fremstillingssektorer som stål og papir, og området bidrager i stort omfang til Sveriges eksport med en omsætning på flere milliarder euro. De traditionelle industrier er dog i nedgang, hvorimod nye sektorer som IKT og turisme oplever fremgang. Innovation er nøglen til fremtidig velstand i denne del af Sverige.

Som et af de rigeste lande i EU er Sverige førende på innovationsfronten. Men når det nordlige Mellemsverige sammenlignes med naboregionerne, halter området bagud med færre ekspertisecentre inden for forskning og udvikling og lavere vækst. Karlstad Universitet er en undtagelse, og her har man et tæt samarbejde med det lokale erhvervsliv og deltager aktivt i Europa-Kommissionens Horisont 2020-projekt for forskning og innovation.

Intelligent specialisering, der tager udgangspunkt i regionale styrker og samler forskellige interessenter, herunder virksomheder, forskere og offentlige organer, har været afgørende for at tiltrække investeringer, udvikle nye strategier og skue ud i verden efter nye mulige partnerskaber. Som et eksempel deltager Dalarna i det vellykkede Vanguard-initiativ, der blev lanceret i 2014 med det formål at fremme modernisering og samarbejde i industrien. Intelligent specialisering skaber ikke kun fordele for teknologisektoren men også for servicesektorer såsom turisme og velfærd.

“I det nordlige Mellemsverige har vi stærkt fokus på strategier for intelligent specialisering, og vi ser det som ekstremt vigtigt for at kunne udpege regionens prioriteter i en optimal proces,” udtaler Sune Ekbåge, formand for Structural Fund Partnership North Middle Sweden (læs hele interviewet).

På vej mod et videnssamfund

En af udfordringerne i området er, at befolkningsandelen i den arbejdsdygtige alder med en videregående uddannelse ligger under landsgennemsnittet, hvorimod arbejdsløsheden er højere – navnlig ungdomsarbejdsløsheden. Derfor er det presserende at udvikle kompetencer og et uddannelsessystem, der kan danne fundament for udviklingen af et videnssamfund og en cirkulær økonomi. Støtten fra Den Europæiske Socialfond (ESF) har været vigtig for at kunne udvikle nye kompetencer og nedbringe ungdomsarbejdsløsheden.

Beskæftigelsesmuligheder for de unge kan hjælpe til at standse affolkningen i et område, der allerede er tyndt befolket med en høj gennemsnitsalder. Store afstande mellem byerne gør transporten dyr og hæmmer samarbejdet. Tidligere var adgangen til bredbåndsinternet begrænset, og det bremsede udviklingen af vigtige IKT-baserede tjenester til industrivirksomhederne og afskar de private husstande fra omverden.

Derfor er en af de vigtigste prioriteter for investeringerne via EU’s strukturfonde fra nu og frem til 2020 at øge bredbåndsadgangen i hele regionen. Bedre kommunikationsinfrastruktur vil styrke regionens konkurrenceevne, og det demonstrerer samtidig over for borgerne i det nordlige Mellemsverige, at EU-støtte gør en reel forskel for deres dagligdag.

De konkrete målsætninger for regionens operationelle program for 2014-2020 er styrkelse af forskning og innovation, navnlig i små og mellemstore virksomheder (SMV’er), etablering af højhastighedsbredbånd, digitalisering og e-handel, fremme af opstartsvirksomheder og iværksætteri samt indførelse af ny teknologi for at omlægge til lavemissionsøkonomi. 

Bekæmpelse af forskelsbehandling

Udbredelsen af de traditionelle industrierhverv i det nordlige Mellemsverige har skabt et kønsopdelt arbejdsmarked. For at løse den udfordring har de tre regioner sat fokus på principperne om lige muligheder og bekæmpelse af forskelsbehandling i EU’s politik for forskning og innovation. Värmland var den første region i EU, der foretog en gennemgang af strategien for intelligent specialisering fra et ligestillingsperspektiv, og både Dalarna og Gävleborg har gennemført tiltag til at integrere principperne om ligestilling og social tolerance i innovationinitiativerne.

Andelen af indbyggere i regionen, der er født uden for Sverige, ligger under landsgennemsnittet, og social eksklusion har været et problem for indvandrere fra lande uden for Norden. Med den seneste tilgang af flygtninge til alle kommuner i Sverige har ESF-støtte dog bidraget til at øge integrationen i det nordlige Mellemsverige ved at tilbyde uddannelse og sprogundervisning til de nyankomne mænd og kvinder for at hjælpe dem med at finde arbejde. I Gävleborg har det ESF-støttede projekt KIVO udviklet en model for hurtigere integration af nyt personale i sundheds- og socialsektoren.

Det nordlige Mellemsverige indgår også som region i tværgående aktiviteter med andre lande i og uden for EU, blandt andet ved at deltage i Interreg-programmerne for Sverige-Norge og Østersøen. Sidstnævnte støtter eksempelvis et projekt, der skal fremme interaktionen mellem forskerparker omkring Østersøen.

EU’s samhørighedspolitik og investeringerne herunder frem til og efter 2020 spiller en meget vigtig rolle for udviklingen i det nordlige Mellemsverige og områdets transformation til en intelligent, vidensbaseret region og for at skabe øget velstand for befolkningen i området. 

FÅ MERE AT VIDE

Det operationelle program 2014-2020 for det nordlige Mellemsverige.

Panorama 62: Boosting innovation across the regions