Navigation path

Additional tools

Idegenforgalom

Európa a világ legkedveltebb idegenforgalmi úti célja. Az idegenforgalom ezért kulcsfontosságú szerepet tölt be számos európai régió életében. A fenntartható idegenforgalom biztosítja Európa kulturális és természetes örökségének fennmaradását és megerősítését. A 2007–2013 közötti időszakra vonatkozó kohéziós politika teljes mértékben mozgósítani kívánja az idegenforgalomban rejlő forrásokat a regionális fejlődés és a munkahelyteremtés érdekében.

A strukturális és kohéziós alapok jelentős támogatást nyújthatnak az idegenforgalom regionális és helyi szintű versenyképességének és minőségének javítása terén. Az idegenforgalmi célokra kialakított infrastruktúra hozzájárul a helyi fejlődéshez, és segítségével még a hanyatló ipari vagy mezőgazdasági területeken, illetve rehabilitáció alatt álló városi térségekben is munkahelyek létesülnek, illetve maradnak fenn. Az idegenforgalom így fontos eszköze a kevésbé fejlett régiók integrálásának, amely lehetővé teszi számukra, hogy más régiókkal egyenlő módon részesüljenek a növekedés jelentette előnyökből.

2007 és 2013 között a kohéziós politika keretében az Unió a tervek szerint több mint 6 milliárd eurót fordít közvetlenül az idegenforgalomra, ami a teljes költségvetés 1,8%-a. Az idegenforgalmi szolgáltatások javítására 3,8 milliárd eurót irányoztak elő, a természeti örökség védelmére és fejlesztésére 1,4 milliárd eurót, a természeti értékek népszerűsítésére pedig 1,1 milliárd eurót. Emellett az idegenforgalomhoz kapcsolódó infrastruktúra és szoláltatások támogatása más költségvetési tételből – például a kutatás és fejlesztés, a kis- és középvállalkozások támogatása, információtechnológiai alkalmazások a humán tőke keretében – is megvalósulhat.

Hasznos linkek:

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok