Navigation path

Additional tools

Turizam

Europa je vodeća svjetska turistička destinacija, stoga turizam ima ključnu ulogu u razvoju mnogih europskih regija. Održivi turizam također osigurava očuvanje i odgovarajuće vrednovanje europske kulturne i prirodne baštine. Cilj je kohezijskom politikom za razdoblje 2007. – 2013. u potpunosti iskoristiti turizam radi održivog regionalnog razvoja i stvaranja radnih mjesta.

Strukturnim fondovima i Kohezijskim fondom može se pružiti potrebna potpora kako bi se poboljšala konkurentnost i kvaliteta turizma na regionalnoj i lokalnoj razini. Infrastrukturom sagrađenom zbog turizma doprinosi se lokalnom razvoju, a također se otvaraju ili štite radna mjesta čak i na onim područjima gdje industrija ili poljoprivreda propada ili na onima koja prolaze kroz urbanu regeneraciju. Turizam je stoga važan alat za integraciju manje razvijenih regija i za omogućavanje jednakog pristupa rezultatima rasta u takvim područjima.

U razdoblju od 2007. do 2013. u sklopu kohezijske politike predviđena je izravna potpora EU-a turizmu koja iznosi više od 6 milijardi EUR, što predstavlja 18 % ukupnog proračuna. Za poboljšanje turističkih usluga dodijeljeno je 3,8 milijardi EUR, za zaštitu i razvoj prirodne baštine 1,4 milijarde EUR, dok je 1,1 milijarda EUR dodijeljena za promicanje prirodnih dobara. Također, moguće je i pružanje potpore infrastrukturi i uslugama povezanima s turizmom pod drugim proračunskim naslovima, poput inovacije, promidžbe malih i srednjih poduzeća, aplikacija informacijske tehnologije i ljudskog kapitala.

Korisne poveznice:

Regionalna politika EU-a: Budite u tijeku
Društveni mediji