Navigation path

Additional tools

Informacijske i komunikacijske tehnologije

Širenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) unutar gospodarstva Europske unije važna je poluga kojom se poboljšavaju razine produktivnosti i konkurentnost regija te istovremeno potiče reorganizacija metoda proizvodnje i stvaranje novih poduzeća.

Strukturnim fondovima EU-a može se omogućiti rast broja tvrtki i domaćinstava koji se koriste ICT-om i promicati razvoj ravnomjernom potporom ponudi i potražnji proizvoda ICT-a u javnim i privatnim službama. Njima se promiče i otvoreno i konkurentno digitalno gospodarstvo te inkluzivno društvo, a osigurava se i infrastruktura kada je tržište ne pruža po prihvatljivoj cijeni i na odgovarajućoj razini, osobito na udaljenim i ruralnim područjima i u novim državama članicama.
Sredstva dodijeljena za ICT za razdoblje 2007. – 2013. pokazatelj su važnog apsolutnog i relativnog rasta na više od 15 milijardi EUR ili 4,4 % ukupnog proračuna kohezijske politike. Jasno je uočljivo da prioritet ulaganja više nije infrastruktura već potpora razvoju sadržaja u javnom sektoru (e-zdravstvo, e-vlada itd.) i u sektoru MSP-ova (e-učenje, e-poslovanje itd.)

Korisne poveznice:

Regionalna politika EU-a: Budite u tijeku
Društveni mediji