Navigation path

Additional tools

Energia

Az energiaellátás biztonsága, a versenyképes gazdaságok számára megfizethető energia és a környezetvédelmi fenntarthatóság alkotja az EU éghajlat- és energiapolitikáját alátámasztó integrált megközelítés három pillérét. Célja, hogy a 2020-ra előre jelzett energiafelhasználási adatokhoz viszonyítva 20% energiát takarítson meg, és ugyanerre az időpontra megvalósuljon a megújuló energiaforrások 20%-os nagyságrendű felhasználása. A 2007–2013-ra szóló kohéziós politika a hagyományos energiaforrások intenzív felhasználásával, az energiahatékonysággal és a megújuló energiaforrásokkal foglalkozik, hogy növelje a régiók vonzerejét, és elősegítse az innováció és fejlődés hajtóerejeként szolgáló megújuló energiák elterjedését.

A konvergencia-célkitűzés alá tartozó régiókban az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap támogatást tud nyújtani transzeurópai energiahálózatoknak, célul tűzve ki az ellátás biztonságának növelését, a belső piac kiteljesítését, a környezetvédelmi szempontok integrálását, az energiahatékonyság javítását és a megújuló energiaforrások fejlesztését. Mind a konvergencia-célkitűzés, mind pedig a regionális versenyképesség és foglalkoztatás célkitűzése számára az egyik legfontosabb ERFA-prioritás az energiahatékonyság és a megújulóenergia-termelés ösztönzése, valamint a hatékony energiagazdálkodási rendszerek fejlesztése.

A megújuló energiával kapcsolatos tevékenységek fellendíthetik az EU régióinak gazdasági fejlődését azáltal, hogy az új munkahelyeket teremtenek, és a gazdaság és a társadalom fejlődését is ösztönözhetik. Ezt tükrözi az a tény is, hogy a megújuló energiára irányuló kohéziós politika előirányzott összegei a 2007-2013 közötti időszakra a konvergencia-célkitűzés keretében ötször, a regionális versenyképességi és foglalkoztatási célkitűzés keretében pedig hétszer magasabbak, mint a 2000-2006 közötti időszak során voltak.

A 2007-2013 közötti időszakra tervezett programok keretében az EU 4,8 milliárd eurót különített el a megújuló energiára (szél-, napenergia, biomassza, víz- és geotermikus energia) irányuló projektekre, 4,2 milliárd eurót energiahatékonyságra, a kapcsolt energiatermelésre és energiagazdálkodásra, továbbá 1,7 milliárd eurót a hagyományos energiaforrásokba való beruházásokba; ez utóbbi összegből 674 millió eurót a transzeurópai villamosenergia- és gázhálózatokra irányuló beruházásokra fordítanak.

Hasznos linkek:

  • Európai Bizottság – Energia EN
Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok