Navigation path

Additional tools

Oktatás és szakképzés

Az emberek, képességeik és adottságaik fejlesztése alapvető fontosságú Európa hosszú távú versenyképességének biztosításához. Ez a társadalmi kohézió elősegítéséhez is elengedhetetlen – hogy minden európai polgár minél több és jobb munkahely előnyeit élvezhesse. Az EU-nak számos szakpolitikai eszköz áll rendelkezésére az európai versenyképességet veszélyeztető problémák kezeléséhez. Ezek közül jó néhány a felsőoktatási és szakképzési programok fejlesztését, az európai munkaerő továbbképzését, valamint az ilyen képzést nyújtó intézmények és az ipar közötti kapcsolatok javítását szolgálja; az utóbbira azért van szükség, hogy azokat az ismereteket oktassák, amelyeknek a vállalatok – ma és a jövőben egyaránt – hasznát látják.

Az Európai Szociális Alap (ESZA) az Európai Regionális Fejlesztési Alappal (ERFA) karöltve számos olyan tevékenységet támogat, amelyek segítik az oktatás és a képzési rendszerek modernizálását, az iskolát idő előtt elhagyó fiatalok számának csökkentését, és mindenki számára könnyebb hozzáférést biztosítanak a magas színvonalú oktatáshoz. Emellett az oktatási, szociális és egészségügyi infrastruktúrát fejlesztő beruházásokkal segítenek a közösségek megerősítésében és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítésében.

Támogatást élvezhetnek továbbá a kutatók, valamint az egyetemek, kutatóközpontok és üzleti vállalkozások között – az innováció és a tudásalapú társadalom fejlesztése céljából – létrehozott hálózatok is.

Hasznos linkek:

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok