Erasmus+

Împrumuturile Erasmus+ pentru masterat

Prezentare

Împrumuturile Erasmus+ pentru masterat sunt garantate de UE și vă permit să obțineți un credit avantajos cu care să vă finanțați un curs de masterat într-o țară participantă la programul Erasmus+.

Sistemul a fost conceput pentru a sprijini și proteja prin garanții sociale persoanele care urmează studii postuniversitare și se confruntă cu dificultăți financiare:

  • nu sunt necesare garanții din partea studenților sau a părinților, favorizându-se astfel egalitatea de acces
  • ratele dobânzii sunt mai mici decât cele de pe piață
  • condițiile de rambursare le permit absolvenților să își caute un loc de muncă, timp de maximum doi ani, înainte de a începe să ramburseze împrumutul.

În prezent, sistemul este disponibil prin universități și bănci din Spania, Franța, Regatul Unit și Turcia pentru studenții din aceste țări care urmează cursuri postuniversitare în străinătate și pentru studenți din alte țări participante la program care merg în Spania sau Regatul Unit la un program de masterat.

Pe măsură ce va crește numărul instituțiilor din Europa care aderă la sistem, vor fi disponibile noi destinații.

Cu toate acestea, nu se poate prevedea cu exactitate când anume se vor adăuga noi țări, deoarece acordurile cu băncile, cu agențiile de împrumut pentru studenți și cu universitățile vor fi încheiate treptat, pentru fiecare țară în parte.

Durata

Puteți solicita un împrumut în valoare de până la 12 000 EUR pentru un masterat de 1 an sau până la 18 000 EUR, pentru un masterat de 2 ani (sau sumele echivalente în valută/moneda locală în cazul băncilor din țări aflate în afara zonei euro, cu variațiile date de fluctuațiile ratei de schimb valutar).

Condiții

Dacă ați obținut deja diploma de licență (sau o diplomă echivalentă) și ați fost admis la un program de masterat în altă țară participantă la program, puteți beneficia de un împrumut.

Pentru aceasta trebuie să locuiți într-o țară participantă la program și să mergeți la studii în altă țară decât țara dumneavoastră de reședință sau decât cea în care ați obținut prima diplomă.

Puteți beneficia de împrumut doar dacă studiați la o universitate care deține Carta Universitară Erasmus.

Împrumutul nu vi se va acorda dacă urmați în străinătate doar o parte din studiile de master, însă este posibil să puteți beneficia de o bursă Erasmus+.

Rata dobânzii aplicate împrumutului va varia în funcție de țara în care își are sediul banca sau instituția. Ea va fi însă mai mică decât rata standard calculată în mod normal pentru ceilalți clienți.

Depunerea candidaturii

Pentru a depune o cerere, adresați-vă băncilor naționale, universităților sau agențiilor de împrumut pentru studenți participante.

MicroBank (banca socială din cadrul Caixa) din Spania este prima instituție bancară care a oferit împrumuturi Erasmus+ pentru masterat în 2015, atât pentru studenții care pleacă în, cât și pentru cei care vin din străinătate pentru a urma un program de master.

Începând din 2016, Banque Populaire și Caisse d'Epargne din Franța (ambele parte a grupului BPCE) au început să acorde împrumuturi Erasmus+ pentru masterat garantate de UE studenților cu reședința în Franța. 

În septembrie 2016 li s-a alăturat Future Finance Loan Corporation (din Irlanda) pentru studenții la master care vin în/pleacă din Regatul Unit.

Începând din decembrie 2016, studenții din Turcia se pot adresa Finansbank.

În ianuarie 2017, Universitatea din Luxemburg s-a alăturat sistemului de împrumut Erasmus+ pentru studenții înscriși la masterat. Ea intenționează să le permită să amâne plata taxelor și a costurilor de cazare timp de 2 ani. Consultați cu regularitate site-ul universității pentru a afla noutăți cu privire la disponibilitatea sistemului.

Studenții trebuie să depună cererea la o sucursală a băncilor, la universitate sau on-line, împreună cu următoarele documente:

  • ultima diplomă obținută
  • chitanța pentru taxa de înscriere SAU un document care să confirme înscrierea și să menționeze costul programului de masterat

Informații suplimentare

Pentru termenii și condițiile de acordare a împrumuturilor Erasmus+, vă rugăm să consultați următoarele site-uri:

Mai multe informații despre împrumuturile Erasmus+ pentru masterat.

Puteți obține informații generale cu privire la împrumuturile Erasmus+ pentru masterat de la Fondul european de investiții.

Material video

Erasmus+: Mai mult sprijin pentru mobilitate cu Stefan Jahnke, fost președinte al Rețelei studenților Erasmus, despre noile oportunități oferite de Erasmus+.

Urmăriți-l pe Jorge Fernández pe drumul său de la Malaga la Londra, susținut de un împrumut Erasmus+ pentru masterat.

Website feedback

Please note that we can only respond to issues concerning the Erasmus+ website. 

For general questions about Erasmus+, please contact your National AgencyNational Erasmus+ Office, or our helpdesk, EuropeDirect.