Kruimelpad

De mogelijkheden van toerisme in kustgebieden en op eilanden benutten - 20/02/2014

Uitzicht op de oude haven van Mykonos © Shutterstock

Een nieuwe strategie moet het toenemende toerisme in Europa helpen ontwikkelen en het concurrentievermogen van de sector vergroten door problemen tegen te gaan.

Europa is 's werelds populairste toeristenbestemming. Het continent werd in 2012 door 534 miljoen internationale toeristen bezocht (52% van het aantal internationale toeristen wereldwijd) en verdiende hier 356 miljard euro aan.

Kust- en maritiem toerisme omvat strandactiviteiten (bijvoorbeeld zonnebaden, zwemmen en surfen), activiteiten op het water (cruise, zeilen en watersporten) en dienstverlening op het land (hotels, fabrikanten en charteractiviteiten).

Kusttoerisme biedt werk aan bijna 3,2 miljoen mensen en is hiermee niet alleen de grootste subsector van het toerisme, maar ook de economische ruggengraat van veel kustgebieden en eilanden in Europa. Door een gebrek aan financiering, samenwerking en vakkundigheid blijven veel mogelijkheden in de sector echter onbenut.

In haar "Blauwe groei"-strategie heeft de EU kust- en maritiem toerisme aangemerkt als een sector met veel mogelijkheden voor groei en kans op nieuwe banen. Zij wil alles doen om deze mogelijkheden in kustgebieden te benutten en houdt hierbij rekening met duurzame ontwikkeling op de lange termijn.

De voorgestelde maatregelen omvatten:

  • nauwere samenwerking en partnerschappen in de EU tussen alle belanghebbenden (havens, cruiseoperators, autoriteiten, enz.)
  • meer steun voor het midden- en kleinbedrijf waaronder: een online financieringsgids, promotiecampagnes en beheersystemen
  • het steunen van ecotoerisme en onderzoek naar innovatieve toerismestrategieën voor eilanden en de ontwikkeling van jachthavens

De EU hoopt dat haar strategie een aanvulling zal zijn op de bestaande initiatieven van de EU-landen en -regio’s en andere belanghebbenden. Zij hoopt ook dat kusttoerisme wordt opgenomen in bestaande beleidsprogramma's.

Marktleiders en andere belanghebbenden wordt verzocht om nieuwe bedrijfsmodellen en innovatieve producten te ontwikkelen om de sector te laten floreren en de effecten van toerisme op het milieu te beperken.

Volgende stappen

Alle grote spelers uit de toeristische sector zullen de strategie op 10 maart tijdens een conferentie in Athene DeutschελληνικάEnglishfrançais bespreken. Concrete maatregelen volgen in de komende maanden.

Persbericht - Strategie van de Commissie om kust- en maritiem toerisme te bevorderen

Vraag en antwoord - Kust- en maritiem toerisme bevorderen Deutschελληνικάfrançaisitaliano

Kust- en maritiemtoerisme

EU-toerismebeleid

Magnetisch Europa: Grote plannen voor toeristische sector

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links