Navigációs útvonal

Célpontban az EU területén található tengerparti övezetek és szigetek által kínált idegenforgalmi lehetőségek kiaknázása - 20/02/2014

Míkonosz látképe: az előtérben szélmalom, a háttérben a régi kikötő és a tenger, a vízen tengerjáró hajó © Shutterstock

Az EU új stratégiát dolgozott ki abból a célból, hogy megoldást keressen az egyre jobban bővülő európai idegenforgalom előtt álló kihívásokra, továbbá hogy elősegítse az ágazat fejlődését, és javítsa versenyképességét.

Európa a legnépszerűbb idegenforgalmi célpont a világon. 2012-ben 534 millió turista látogatott el ide, ami a világszerte regisztrált ún. „turistaérkezések” 52%-ának felel meg. Az Európába irányuló turizmus pénzben kifejezve 356 milliárd euró bevételt hozott 2012-ben a kontinens országai számára.

A tengerparti és a tengeri idegenforgalom gyűjtőfogalom. Magában foglalja a tengerparti strandokon folytatott tevékenységeket (így pl. a napozást, a fürdőzést és a szörfözést), a vízi sportokat és más, vízhez kötődő tevékenységeket (pl. a sétahajózást és a vitorlázást), de beletartoznak egyes szárazföldi szolgáltatások is, gondoljunk csak a szállodai szolgáltatásokra vagy a charterjáratok üzemeltetésére.

A tengerparti és tengeri turizmus közel 3,2 millió embert foglalkoztat, és ezzel a legnagyobb szektor az idegenforgalmon belül. Jelentőségét növeli, hogy Európában számos olyan tengerparti régió és sziget található, ahol az idegenforgalom jelenti a legfontosabb gazdasági tevékenységet. Az ágazatban rejlő lehetőségeket azonban eddig még nem sikerült teljes mértékben kamatoztatni, aminek oka elsősorban a finanszírozás, az együttműködés és a szükséges készségek hiányában kereshető.

Kék növekedésről szóló stratégiájában az Európai Unió kiemelte, hogy a tengerparti és tengeri idegenforgalomban óriási lehetőségek rejlenek mind a gazdasági növekedés, mind a munkahelyteremtés szempontjából. A dokumentumban az EU azt is felvázolta, milyen intézkedésekkel lehet előmozdítani, hogy a tengerparti régiók maradéktalanul élni tudjanak adottságaikkal, illetve hogyan lehet biztosítani, hogy a hosszú távú fejlődés fenntartható módon menjen végbe.

A stratégiában az EU egyebek mellett azt szorgalmazza, hogy:

  • az érdekelt felek (a kikötők, a hajójáratok üzemeltetői, a hatóságok stb.) EU-szerte szorosabban működjenek együtt egymással és hozzanak létre partnerségeket más érdekeltekkel;
  • a kis- és középvállalkozások kapjanak több segítséget és támogatást (lásd: online finanszírozási kalauz, promóciós kampányok stb.);
  • az érdekeltek mozdítsák elő az ökoturizmust és a szigetekkel és a kikötőfejlesztéssel kapcsolatos innovatív idegenforgalmi stratégiákra irányuló kutatást.

Az uniós várakozások szerint a stratégia ki fogja egészíteni azokat a kezdeményezéseket, melyeket a tagországok, a régiók és az érdekelt felek már útnak indítottak. Az EU azt reméli továbbá, hogy a tengerparti idegenforgalommal kapcsolatos kérdések más programokban és szakpolitikákban is figyelmet kapnak majd.

A cél az, hogy az ágazati vezetők és más érdekelt felek új üzleti modelleket dolgozzanak ki, illetve új és innovatív termékeket fejlesszenek ki annak érdekében, hogy a szektor bővüljön, ugyanakkor viszont a turizmussal kapcsolatos tevékenységek környezeti hatása ne növekedjen.

A következő lépések

Az EU görög elnökségének társszervezésében Athén március 10-én konferenciának ad otthont a tengerparti és tengeri idegenforgalom témájában DeutschελληνικάEnglishfrançais, ahol az ágazat összes meghatározó szereplője jelen lesz, hogy megvitassa a stratégiát. Konkrét intézkedések végrehajtására a konferenciát követő hónapokban kerül majd sor.

Sajtóközlemény: Új bizottsági stratégia – a part menti és tengeri turizmus fellendítése

Kérdések és válaszok: A part menti és a tengeri turizmus fellendítése Deutschελληνικάfrançaisitaliano

Tengerparti és tengeri idegenforgalom

Idegenforgalmi politika

Nagyszabású tervek az idegenforgalom fellendítésére

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek