Navigointipolku

Tukea rannikko- ja merialueiden matkailualalle - 20/02/2014

Maisema Kreikan Mykonokselta: tuulimylly, vanha satama ja risteilyalus © Shutterstock

EU:n uuden strategian tavoitteena on auttaa EU:n matkailualaa kehittymään ja parantamaan kilpailukykyään.

Eurooppa on maailman johtava matkailukohde. Vuonna 2012 EU:hun saapui 534 miljoonaa matkailijaa, mikä oli 52 prosenttia kaikista kansainvälisistä matkustajavirroista, ja matkailun tuomat tulot olivat 356 miljardia euroa.

Rannikko- ja merialueiden matkakohteissa on tarjolla niin rantalomailua (auringonpalvontaa, uintia, surffausta) kuin veneilyä ja laivamatkailuakin (risteilyjä, huviveneilyä). Matkakohteiden palveluntarjoajia ovat esimerkiksi hotellit, välinevalmistajat ja matkanjärjestäjät.

Turismi työllistää rannikko- ja merialueilla lähes 3,2 miljoonaa ihmistä. Rannikko- ja merimatkailu on EU:n matkailualan suurin alasektori ja monissa tapauksissa näiden alueiden talouden selkäranka. Rahoituksen, yhteistyön ja osaamisen puutteen vuoksi ala ei kuitenkaan pysty täysin hyödyntämään koko potentiaaliaan.

EU on rannikko- ja merialueita koskevassa nk. sinisen kasvun strategiassaan korostanut matkailualan asemaa talouskasvun ja työllisyyden edistäjänä ja eritellyt toimia, joilla voidaan auttaa rannikkoalueita hyödyntämään potentiaaliaan niin, että pitkän aikavälin kehityksen kestävyys varmistetaan.

Ehdotettuja toimia ovat mm.

  • yhteistyön ja kumppanuuksien tiivistäminen EU:n eri sidosryhmien välillä (satamat, risteilyjärjestäjät, viranomaiset jne.)
  • pk-yritysten tuen lisääminen, mm. verkossa saatavissa oleva rahoitusopas, mainoskampanjoita ja hallinnon kehittämisohjelmia
  • ekomatkailun ja tutkimuksen edistäminen ja innovatiivisten matkailustrategioiden laatiminen saarialueiden ja venesatamien kehittämiseksi.

EU toivoo, että strategia täydentää EU-maiden, eri alueiden ja muiden sidosryhmien kehittämiä jo olemassa olevia aloitteita. Se toivoo myös, että matkailunäkökohdat otettaisiin huomioon myös muissa toimintapolitiikoissa ja -ohjelmissa.

Matkailualan edustajia ja muita sidosryhmiä kannustetaan kehittämään uusia yritystoimintamalleja ja innovatiivisia tuotteita, jotta alan kasvupotentiaalia voitaisiin hyödyntää ja matkailun ympäristövaikutusten hallintaa parantaa.

Jatkotoimet

Kreikan EU-puheenjohtajuuskauden yhteydessä järjestetään Ateenassa 10.3.2014 konferenssi DeutschελληνικάEnglishfrançais, johon on kutsuttu kaikki matkailualan keskeiset sidosryhmät keskustelemaan uudesta strategiasta. Konkreettiset toimet pannaan täytäntöön tulevina kuukausina.

Lehdistötiedote – Komissio ehdottaa EU:n strategiaa rannikko- ja merimatkailun edistämiseksi

Rannikko- ja merimatkailun edistäminen – vastauksia kysymyksiin Deutschελληνικάfrançaisitaliano

Rannikko- ja merimatkailu

EU:n matkailupolitiikka

EU haluaa lisää matkailijoita

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä