Sti

Masser af potentiale i EU's kystområder og øturisme - 20/02/2014

Mykonos, vindmølle og den gamle havn med krydstogtskib © Shutterstock

En ny strategi skal tage udfordringerne op i EU's voksende turistindustri for at fremme udviklingen og gøre sektoren mere konkurrencedygtig.

Europa er verdens førende rejsemål, som i 2012 blev besøgt af 534 millioner turister – 52 % af alle besøg på verdensplan – og havde indtægter på 356 mia. euro.

Turismen ved og på havet omfatter både aktiviteter ved stranden (som solbadning, svømning og surfing) og på vandet (som krydstogter, lystbådsejlads og vandsport) samt tjenester på landjorden som hoteldrift, fremstilling af udstyr og udlejning.

Kystturismen beskæftiger næsten 3,2 millioner mennesker og er ikke bare den største turistsektor, men også det økonomiske grundlag for mange kystområder og øer i Europa. Desværre betyder manglende finansiering, samarbejde og knowhow, at sektorens fulde potentiale endnu ikke er udnyttet.

EU pegede i sin strategi for blå vækst på turisme ved og på havet som en sektor med et stort potentiale for at skabe vækst og beskæftigelse, og har foreslået initiativer, som kystområder kan bruge til at udnytte deres potentiale og samtidig sikre en bæredygtig udvikling på længere sigt.

De foreslåede initiativer omfatter bl.a.:

  • tættere samarbejde og partnerskaber mellem alle de berørte (havne, udbydere af krydstogter, myndigheder)
  • mere støtte til SMV'er, herunder en finansieringsvejledning på nettet, reklamekampagner og managementordninger
  • styrkelse af økoturisme og forskning i innovative turismestrategier for øer og udvikling af lystbådehavne.

EU håber, at strategien vil supplere eksisterende initiativer, som medlemslandene, regionerne og andre berørte parter selv har startet. Det er også planen, at kystturisme skal integreres i eksisterende programmer og politikker.

Virksomhedsledere og andre interesserede parter vil blive opfordret til at udvikle nye forretningsmodeller samt nye og innovative produkter for at øge sektorens vækstpotentiale og begrænse turismens miljømæssige virkninger.

De næste skridt

Den 10. marts samles alle turistindustriens vigtigste aktører til en konference i Athen som led i det græske formandskab DeutschελληνικάEnglishfrançais for at drøfte strategien. De konkrete foranstaltninger vil blive gennemført i løbet af de kommende måneder.

Pressemeddelelse – Kommissionens strategi for udvikling af turismen ved og på havet

Spørgsmål og svar – Styrkelse af turismen ved og på havet Deutschελληνικάfrançaisitaliano

Kyst- og havturisme

EU's turismepolitik

Turistmagneten Europa: Store planer for turismen

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links