Навигационна пътека

Отключване на потенциала на крайбрежния и островния туризъм в ЕС - 20/02/2014

Изглед от Миконос, вятърна мелница и старо пристанище с круизен кораб © Shutterstock

Нова стратегия за преодоляване на предизвикателствата пред растящия туристически сектор в Европа и стимулиране на неговото развитие и конкурентоспособност.

Европа е туристическа дестинация № 1 в света с 534 млн. туристически посещения – 52 % от посещенията в световен мащаб – и приходи в размер на 356 млрд. евро за 2012 г.

Крайбрежният и морски туризъм включва както дейности на плажа (напр. плажуване, къпане и сърф) и във водата (напр. круизи, пътуване с яхти и водни спортове), така и услуги на сушата като хотели, производство на оборудване и чартърни оператори.

С работна сила, начисляваща 3,2 млн. души, крайморският туризъм е не само най-големият подсектор на туризма, но също така е стълб на икономиката в много крайбрежни региони и острови в Европа. Въпреки това недостигът на финансиране, сътрудничество и умения в този сектор означава, че неговият потенциал все още не е напълно реализиран.

В своята стратегия за „син растеж“ ЕС определи крайбрежния и морски туризъм като индустрия с висок потенциал за растеж и създаване на работни места и посочи действия, чрез които да се подпомогне реализирането на потенциала на крайбрежните региони и да се гарантира устойчиво развитие в дългосрочен план.

Предложените действия включват:

  • по-тясно сътрудничество и партньорство в ЕС между всички заинтересовани страни (пристанища, круизни оператори, обществени органи и др.),
  • повече помощ за МСП, включително онлайн наръчник за финансиране, рекламни кампании и управленски схеми,
  • насърчаване на екотуризма и изследванията на иновативни туристически стратегии за развитие на острови и яхтени пристанища.

ЕС очаква стратегията да допълни вече разработени от страните членки, регионите и други заинтересовани страни инициативи. Също така той се надява въпросите на крайморския туризъм да бъдат включени във вече съществуващи програми и политики.

Ръководителите от сектора и други заинтересовани лица ще бъдат призовани да разработят нови бизнес модели и новаторски продукти, чрез които да се стимулира потенциала за растеж на сектора и да се намали вредното въздействие на туристическите дейности върху околната среда.

Следващи етапи

На организирана от гръцкото председателство конференция DeutschελληνικάEnglishfrançais на 10 март в Атина ще се съберат всички ключови участници от туристическата индустрия, за да обсъдят стратегията. През следващите месеци ще бъдат предприети и конкретни действия.

Съобщение за медиите – Стратегия на Комисията за насърчаване на крайбрежния и морски туризъм

Въпроси и отговори – Насърчаване на крайбрежния и морски туризъм Deutschελληνικάfrançaisitaliano

Крайбрежен и морски туризъм

Политика на ЕС в областта на туризма

Големи планове за туристическата индустрия в Европа

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки