Navigacijska pot

Za varno in prijetno potovanje v EU - 29/07/2013

Otrok in sončnik na plaži ob sončnem zahodu © EU

Če letos načrtujete poletne počitnice v drugi državi EU, si preberite kratke nasvete za potovanje brez zapletov.

Potovanje po Evropi še nikoli ni bilo tako preprosto – pomagajo nam pravila EU o svobodnem gibanju ljudi in hišnih ljubljenčkov, zdravstvenem zavarovanju v tujini, cenah mobilnega telefoniranja v tujih omrežjih in pravicah potnikov. Vendar je pred odhodom na pot dobro poznati nekaj osnovnih informacij.

Ne pozabite na osebno izkaznico ali potni list, tudi če potujete v drugo državo schengenskega območja, če boste morali iz katerega koli razloga dokazati svojo istovetnost.

Na zavodu za zdravstveno zavarovanje pravočasno zaprosite za evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja za mirno potovanje v tujino. Če zbolite v drugi državi EU, EGP ali Švici, boste imeli s kartico pravico do zdravniške pomoči v okviru javnega zdravstvenega sistema, enako velja za vaše družinske člane.

Dobro je vedeti, da so nekatere zdravstvene storitve v tujini plačljive. Informacije o zdravstvenem sistemu države obiska boste imeli vedno pri roki s posebno brezplačno aplikacijo za pametni telefon.

Tudi hišni ljubljenčki potrebujejo svoj potni list: mačke, psi in beli dihurji potrebujejo dokazilo o cepljenju proti steklini. Irska, Združeno kraljestvo, Finska, Malta in Švedska pa imajo za potovanje s hišnimi ljubljenčki še dodatne zahteve, zato pred odhodom na pot preverite nacionalne predpise English , ki veljajo tudi za druge živali.

Če nameravate v tujini pogosto uporabljati svoj telefon, zlasti za brskanje po spletu in branje elektronske pošte, se o cenah gostovanja najprej pozanimajte pri svojem mobilnem operaterju. Zaprosite lahko za posebno omejitev porabe, sicer bo veljala meja 50 EUR na mesec.

Mobilni operaterji v vseh 28 državah članicah EU ponujajo tudi t.i. evrotarifo English . Tukaj lahko vidite tudi cene pošiljanja kratkih sporočil in uporabe podatkovnih storitev.

V nujnem primeru pokličite 112 – brezplačna številka je povsod v EU dosegljiva z vseh telefonov. Operaterji govorijo več jezikov English , točen seznam je odvisen od posamezne države.

Spoznajte svoje pravice, ki jih imate na potovanju z letalom, vlakom, avtobusom ali ladjo v EU in jih lahko uveljavljate v primeru zamude, odpovedi ali posebnih potreb zaradi invalidnosti. Vse informacije boste našli v brezplačni mobilni aplikaciji o pravicah potnikov.

Vas zanima več? Več o tem, kaj lahko EU še stori za vas, boste izvedeli pri informacijski službi Evropske komisije Europe Direct, ki daje informacije v vseh uradnih jezikih EU, tudi v slovenščini.

Več o potovanju po Evropi

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave