Kruimelpad

Advies om snel en slim te reizen binnen de EU - 29/07/2013

Kind en parasol op het strand bij zonsondergang © EU

Als u deze zomer uw vakantie in een ander EU-land doorbrengt, vindt u hier enkele tips voor een zorgeloze reis.

Reizen in Europa is nog nooit zo makkelijk geweest, met de EU-regels voor grensverkeer, medische zorg, huisdieren, roamingtarieven en passagiersrechten. Toch moet u nog aan een aantal dingen denken als u deze zomer naar een ander EU-land reist.

Neem uw identiteitskaart of paspoort mee. Ook als u binnen de EU-ruimte zonder binnengrenzen reist, kunt u deze documenten maar beter meenemen om zo nodig uw identiteit te bewijzen.

Denk eraan om uw gratis Europese zorgpas mee te nemen! Als u er nog geen hebt, kan uw zorgverzekeraar u vertellen hoe u hem kunt aanvragen. Als u of een van uw familieleden ziek wordt in de EU, EER of Zwitserland, krijgt u met deze kaart gemakkelijker toegang tot gezondheidszorg en medische diensten.

Denk eraan dat u in een ander land misschien wel moet betalen voor diensten die in uw land gratis zijn. Download de gratis EHIC-app om gemakkelijker contact te kunnen opnemen met de plaatselijke hulpdiensten.

Zorg voor een huisdierenpaspoort. Als u uw kat, hond of fret meeneemt, moet u kunnen bewijzen dat uw huisdier is ingeënt tegen hondsdolheid. Voor Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Malta en Zweden gelden er nog meer regels, vergeet dus niet om voor u vertrekt de nationale voorschriften English op te zoeken. Sommige landen hebben ook speciale voorschriften voor andere diersoorten.

Neem contact op met uw mobiele telefoonoperator voor de roamingtarieven als u van plan bent om uw toestel veel te gebruiken, in het bijzonder voor internetverkeer. U kunt zelf een limiet instellen. Anders wordt de standaardlimiet van 50 euro per maand toegepast.

Bekijk de eurotarieven English van operatoren in alle 28 lidstaten. U kunt er ook de tarieven voor het versturen van een sms of het gebruik van datadiensten vergelijken.

Bel in geval van nood het nummer 112. Via dit gratis nummer kunt u in alle EU-landen met een vaste of mobiele telefoon de hulpdiensten bereiken. De operatoren spreken verschillende talen English , afhankelijk van het land.

Ken uw passagiersrechten. Weet wat uw rechten zijn als u binnen de EU reist en uw trein, vliegtuig, bus of schip vertraging heeft of geannuleerd is. U kunt gratis een app over passagiersrechten downloaden.

Hebt u nog vragen? Voor meer informatie over wat de EU voor u kan doen, kunt u terecht bij Europe Direct, de voorlichtingsdienst van de Europese Commissie. U krijgt er antwoord op uw vragen in alle officiële EU-talen.

Meer over reizen in Europa

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links