Navigacijski put

Savjeti za sigurno i ugodno putovanje u EU-u - 29/07/2013

Dijete i suncobran na plaži u suton © EU

Ako ove godine ljetujete u drugoj državi članici EU-a, ovdje ćete pronaći par savjeta za bezbrižno putovanje.

Zahvaljujući pravilima EU-a o slobodnom kretanju ljudi i kućnih ljubimaca, zdravstvenom osiguranju u inozemstvu, cijenama roaminga i pravima putnika, putovati Europom nikad nije bilo lakše. Unatoč tome, planirate li ove godine ljetovati u drugoj državi članici, dobro je imati na umu nekoliko osnovnih informacija.

Ne zaboravite svoju osobnu iskaznicu ili putovnicu. Čak i ako putujete između država članica schengenskog područja българскиčeštinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsRomânaslovenčinaslovenščinasuomisvenska, dobro je ponijeti sa sobom te dokumente jer bi vam mogli zatrebati kao dokaz identiteta.

Ponesite svoju europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO). Obratite se vašem zavodu za zdravstveno osiguranje za više informacija o njezinu izdavanju. Ako se vi ili član vaše obitelji razbolite u drugoj državi članici EU-a ili EGP-a ili u Švicarskoj, ta vam kartica omogućuje zdravstvenu pomoć u okviru sustava javnog zdravstva.

Dobro je znati da se u nekim državama određene usluge naplaćuju. Koristite se besplatnom EHIC aplikacijom za pametne telefone i saznajte više o zdravstvenom sustavu države koju posjećujete.

I vaš kućni ljubimac treba putovnicuбългарскиčeštinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsRomânaslovenčinaslovenščinasuomisvenska. Putujete li sa svojom mačkom, psom ili tvorom, morate imati dokaz da je vaš ljubimac cijepljen protiv bjesnoće. Za Irsku, Ujedinjenu Kraljevinu, Finsku, Maltu i Švedsku vrijede i neki posebni zahtjevi pa prije polaska proučite nacionalne propise English države u koju putujete. Ti se nacionalni propisi primjenjuju i na ostale životinje.

Namjeravate li često upotrebljavati mobilni telefon, posebno za surfanje internetom i slanje e-pošte, obratite se svojem mobilnom operatoru koji vam može reći više o cijenama podatkovnog prometa u roamingu българскиčeštinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsRomânaslovenčinaslovenščinasuomisvenska. Možete zatražiti posebno ograničenje uporabe; u suprotnom se automatski primjenjuje ograničenje od 50 eura mjesečno.

Operatori u svih 28 država članica nude tzv. eurotarife English. Tako možete usporediti cijene slanja tekstualnih poruka ili korištenja podatkovnim uslugama.

U slučaju nužde българскиčeštinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsRomânaslovenčinaslovenščinasuomisvenska nazovite 112. To je besplatan broj koji možete nazvati s bilo kojeg telefona te kontaktirati sa službama za slučajeve nužde u cijelom EU-u. Operateri govore više jezika English ovisno o državi.

Informirajte se o pravima putnikaбългарскиčeštinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsRomânaslovenčinaslovenščinasuomisvenska. Bilo da putujete vlakom, avionom, autobusom ili brodom u EU-u, ako dođe do kašnjenja, otkazivanja ili ako imate posebne potrebe zbog invalidnosti, dobro je znati koja su vaša prava. Sve informacije o tome dostupne su na besplatnoj mobilnoj aplikaciji o pravima putnika българскиčeštinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsRomânaslovenčinaslovenščinasuomisvenska.

Imate još pitanja? Obratite se Komisijinoj službi za informiranje građana Europe Direct i saznajte što EU može učiniti za vas. Upiti se obrađuju na svim službenim jezicima EU-a.

Više o putovanju unutar Europe българскиčeštinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsRomânaslovenčinaslovenščinasuomisvenska

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice