Navigointipolku

Matkusta mukavasti ja turvallisesti EU-alueella - 29/07/2013

Lapsi ja auringonvarjo uimarannalla auringonlaskun aikaan © EU

Jos lomailet muissa EU-maissa tänä kesänä, tutustu seuraaviin vinkkeihin, jotta lomasi sujuisi mahdollisimman huolettomasti.

Matkustaminen Euroopassa ei ole koskaan ollut näin helppoa. EU:n yhteiset säännöt kattavat niin rajanylitykset, terveyspalvelut, lemmikkieläimet, matkapuhelujen verkkovierailut kuin matkustajien oikeudetkin. Ennen matkaa on kuitenkin hyvä varmistaa tiettyjä asioita.

Ota mukaasi henkilökortti tai passi myös EU:n sisärajattomalla Schengen-alueella matkustaessasi, sillä henkilöllisyyden todistamista voidaan vaatia esimerkiksi turvallisuussyistä.

Muista ilmainen eurooppalainen sairaanhoitokortti. Ota yhteyttä paikalliseen terveysviranomaiseen, jos tarvitset kortin. Jos EU-maan kansalainen tai perheen jäsen sairastuu jossain EU-maassa, Islannissa, Liechtensteinissä, Norjassa tai Sveitsissä, sairaanhoitokortin avulla on oikeus saada terveydenhoitopalveluita samoin ehdoin kuin maan omat kansalaiset.

Muista, että terveyspalvelujen hinnat vaihtelevat EU-maissa ja että jokaisen maan terveydenhoitojärjestelmä on erilainen. Lataa puhelimeesi ilmainen älypuhelinsovellus, jonka avulla saat kätevästi tietoa eri maiden terveydenhoitopalveluista.

Hanki lemmikkieläinpassi. Passi todistaa, että mukanasi matkustavat lemmikit – koirat, kissat ja fretit – on rokotettu raivotautia vastaan. Jos matkakohteesi on Irlanti, Yhdistynyt kuningaskunta, Malta tai Ruotsi, eläinten kuljettamiseen liittyy lisävaatimuksia. Tutustu kansallisiin sääntöihin English ennen matkalle lähtöä. Myös Suomeen päin tuotaviin eläimiin sovelletaan lisävaatimuksia. Kansalliset säännöt koskevat nykyisin myös muita eläimiä.

Ota yhteys matkapuhelinoperaattoriisi ja tarkasta dataverkkovierailujen laskutus, jos aiot käyttää puhelintasi paljon matkoilla ollessasi, varsinkin jos käytät sillä internetiä ja sähköpostia. Voit asettaa datasiirrolle haluamasi ylärajan; muussa tapauksessa sille asetetaan 50 euron kuukausittainen hintakatto.

Vertaile operaattoreiden EU-maissa tarjoamia eurotariffeja English . Myös tekstiviestien lähettämisen ja tiedonsiirtopalvelujen käytön hintoja voi vertailla.

Hätätapauksessa soita numeroon 112. Hätänumeroon voi soittaa maksutta kaikissa EU-maissa mistä tahansa puhelimesta. Hätäpalvelujen henkilökunta puhuu useita kieliä English maasta riippuen.

Tutustu matkustajan oikeuksiin, matkustitpa sitten maanteitse, lentoteitse, rautateitse tai vesiteitse, jos matkasi myöhästyy, peruuntuu tai jos matkaasi liittyy liikkumista rajoittavia erityistarpeita. Lataa Matkustajan oikeudet -sovellus ilmaiseksi matkapuhelimeesi.

Tarvitsetko lisätietoja? Käänny komission Europe Direct -neuvontapalvelun puoleen, jos haluat tietää lisää EU:ssa matkustamisesta. Neuvonta palvelee kaikilla EU:n virallisilla kielillä.

Lisätietoa matkustamisesta Euroopassa

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä