Διαδρομή πλοήγησης

Συμβουλές για ασφαλή και έξυπνα ταξίδια στην ΕΕ - 29/07/2013

Ένα παιδί και μια ομπρέλλα στην παραλία την ώρα του ηλιοβασιλέματος © ΕΕ

Συμβουλές για ξένοιαστες καλοκαιρινές διακοπές σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα ταξίδια στην Ευρώπη δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολα, χάρη στους κανόνες που έχει θεσπίσει η ΕΕ για διάφορα θέματα, όπως η απρόσκοπτη διέλευση των συνόρων, η ιατρική περίθαλψη σε άλλα κράτη μέλη, τα ζώα συντροφιάς, τα τέλη περιαγωγής και τα δικαιώματα των επιβατών. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσετε εάν πρόκειται να ταξιδέψετε σε άλλη χώρα της ΕΕ αυτό το καλοκαίρι.

Να έχετε μαζί σας την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας – Ακόμη και στα ταξίδια σας μεταξύ χωρών που ανήκουν στην άνευ συνόρων ζώνη της ΕΕ, σάς συνιστούμε να έχετε μαζί σας τα έγγραφα αυτά σε περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, χρειαστεί να δώσετε τα στοιχεία σας.

Θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας τη δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ). Ενημερωθείτε από τον ασφαλιστικό σας φορέα για το πώς μπορείτε να την αποκτήσετε. Εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας αρρωστήσει ενόσω βρίσκεστε σε άλλη χώρα της ΕΕ, σε χώρα του ΕΟΧ ή την Ελβετία, με την κάρτα αυτή θα έχετε εύκολη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και ιατρικές υπηρεσίες.

Έχετε υπόψη ότι υπηρεσίες που δεν κοστίζουν τίποτα στην πατρίδα σας μπορεί να μην είναι δωρεάν σε άλλες χώρες. Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή για κινητά της ΕΚΑΑ για να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων υπηρεσιών στη χώρα των διακοπών σας.

Βγάλτε διαβατήριο για το ζωάκι σας – Εάν ταξιδεύετε με τη γάτα ή τον σκύλο σας, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας αποδεικτικό ότι το ζωάκι σας έχει εμβολιαστεί για λύσσα. Στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, τη Μάλτα και τη Σουηδία ισχύουν επιπλέον απαιτήσεις, γι' αυτό διαβάστε τους εθνικούς κανόνες English των χωρών αυτών προτού ξεκινήσετε. Οι εθνικοί κανόνες ισχύουν και για άλλα ζώα.

Επικοινωνήστε με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας για να μάθετε τα τέλη περιαγωγής δεδομένων εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε πολύ το κινητό σας στο ταξίδι σας, ιδίως για να σερφάρετε στο διαδίκτυο ή να στέλνετε e-mail. Μπορείτε να ορίσετε το ανώτατο όριο που θέλετε. Διαφορετικά, ισχύει αυτόματα το όριο των 50 ευρώ ανά μήνα.

Ελέγξτε τις ευρωταρίφες English που προσφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Μπορείτε να συγκρίνετε το κόστος της αποστολής κειμενομηνυμάτων ή τη χρήση υπηρεσιών δεδομένων.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καλέστε το 112 – Μπορείτε να καλείτε τον αριθμό αυτό δωρεάν για να επικοινωνείτε με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, από οποιαδήποτε τηλεφωνική συσκευή. Οι τηλεφωνητές μιλούν διάφορες γλώσσες English , ανάλογα με τη χώρα.

Ενημερωθείτε για τα δικαιώματα που έχετε ως επιβάτης – με όποιο μέσο κι αν ταξιδεύετε (τρένο, αεροπλάνο, πούλμαν ή πλοίο), όταν αντιμετωπίζετε καθυστερήσεις και ακυρώσεις, ή εάν έχετε προβλήματα κινητικότητας. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν μια εφαρμογή για κινητά η οποία δίνει πληροφορίες για τα δικαιώματα των επιβατών.

Άλλες απορίες; Επικοινωνήστε με την υπηρεσία πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Europe Direct, για να μάθετε περισσότερα για το τι μπορεί να κάνει για σας η ΕΕ. Απαντήσεις στα ερωτήματα δίνονται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Περισσότερα για τα ταξίδια στην Ευρώπη

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι