Навигационна пътека

Съвети за безопасно и разумно пътуване в ЕС - 29/07/2013

Дете и чадър на плажа по залез © ЕС

Ако отивате на почивка в друга страна от ЕС това лято, прочетете нашите съвети за спокойно и безпроблемно пътуване.

Пътуването в Европа е по-лесно от всякога с правилата на ЕС за пресичане на граници, медицинско лечение, домашни любимци, такси за роуминг и права на пътниците, но все пак има някои неща, които не трябва да забравяте, ако смятате да пътувате в друга страна от ЕС това лято.

Вземете своята лична карта или паспорт – дори ако пътувате между страни от зоната без граници в ЕС е добре да носите тези документи със себе си, в случай че ви се наложи да докажете самоличността си.

Вземете вашата безплатна европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). За повече информация как да си я набавите свържете се с вашата местна здравна институция. Ако вие или член на вашето семейство се разболеете, докато сте в ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, картата ще ви осигури лесен достъп до държавно здравно обслужване.

Имайте предвид, че услугите, които са безплатни във вашата страна, може да са платени в други държави. Изтеглете безплатното приложение за ЕЗОК, за да се свържете по-лесно със службите за помощ в страната, която посещавате.

Снабдете се с паспорт за домашни любимци – ако пътувате с вашата котка, куче или пор, ще ви е нужно доказателство, че са били ваксинирани против бяс. Преди да тръгнете на път е добре да проучите националните правила English на Ирландия, Великобритания, Финландия, Малта и Швеция, тъй като тези страни имат допълнителни изисквания. Националните правила се отнасят също така и за други животни.

Свържете се с мобилния си оператор; за да проверите таксите за роуминг за данни, ако възнамерявате да използвате често телефона си, особено за сърфиране в интернет и изпращане на електронни писма. Можете да посочите определен лимит. В противен случай се прилага лимит от 50 евро на месец.

Вижте евротарифите English , предлагани от операторите във всички 28 страни от ЕС. Можете да сравните и цените за изпращане на текстови съобщения или за пренос на данни.

При спешен случай позвънете на 112 – на този номер можете безплатно да се свържете със службите за спешна помощ във всички страни от ЕС от всеки телефон. Телефонните оператори говорят различни езици English в зависимост от страната.

Знайте правата си на пътник – без значение дали пътувате с влак, самолет, автобус или кораб в ЕС, ако пътуването ви закъснее или бъде отменено или имате специални нужди при придвижване, вие имате определени права. Можете да изтеглите безплатно мобилно приложение за правата на пътниците.

Имате още въпроси? Свържете се с информационната служба на Комисията Europe Direct, за да научите повече за това, което ЕС може да направи за вас. Запитвания могат да бъдат отправяни на всички официални езици на ЕС.

Повече за пътуването в Европа

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки