Sökväg

Bättre skydd när du köper paketresor - 10/07/2013

Solbadare på en strand © EU

Nya regler ska stärka gällande regler när resenärer köper en paketresa. Skyddet ska utökas och omfatta också skräddarsydda semesterresor.

Kommer du ihåg tiden då man först satt och bläddrade i en resekatalog och sen gick till en resebyrå och bokade sin resa?

I dag är vi mycket mer aktiva och sätter ihop våra resor själva. Vi bokar flyg och hotell på nätet för att bland annat kunna välja avresedatum friare.

De nya reglerna för paketresor English ta hänsyn till det här och de gällande reglerna, som antogs 1990, moderniseras i linje med vårt ändrade beteende.

De ursprungliga reglerna var en revolution på sin tid och ser till att alla som bokar en paketresa får relevant information före köpet. Resenärerna får dessutom pengarna tillbaka om resan ändras i någon del. Reglerna ger också rätt till att överföra en bokning på någon annan.

Enligt reglerna är en researrangör tvungen att erbjuda alternativa arrangemang om de ursprungliga resplanerna ändras.

De nya reglerna går längre genom att

  • införa stränga kontroller av överpriser och krav på att eventuella prissänkningar ska komma kunderna till godo
  • se till att det finns lättbegriplig information om ansvarsfördelningen
  • ge semesterfirarna rätt till ersättning för immateriell skada om resan inte blev som man kunde förvänta sig
  • se till att det finns en kontaktpunkt om något går fel under resan.

Skyddet ska nu utökas från att omfatta bara de som köper en traditionell paketresa till också de som kombinerar olika researrangemang. De nya reglerna gäller alltså också om man köper en eller flera tjänster från samma leverantör vid samma tillfälle, dvs. man väljer själv vilka delar som ska ingå, t.ex. flyg, hotell och biluthyrning.

I dag åker cirka 23 procent av semesterfirarna på traditionella paketresor medan cirka 20 procent sätter ihop sin egen resa.

De som ordnar sin resa helt själv (54 procent av resenärerna) omfattas inte av reglerna, men väl andra EU-regler om passagerarrättigheter och konsumentskydd.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar