Navigacijska pot

Večje varstvo pri izbiri počitniškega paketa - 10/07/2013

Sončenje na plaži © EU

Nova pravila krepijo obstoječe pravice Evropejcev, ki se odpravijo na počitnice s počitniškim paketom, in varstvo razširjajo na osebe, ki si izberejo paket po meri.

Minil je čas, ko smo prelistavali turistične brošure in iskali najustreznejši počitniški paket, nato pa odšli v potovalno agencijo in si ga rezervirali.

Dopustniki so sedaj veliko bolj aktivni pri sestavljanju svojega počitniškega paketa – in denimo hotelske storitve in letalske karte največkrat izberejo na spletu.

Nova pravila o počitniških paketih English upoštevajo spremenjen način načrtovanja počitnic in pravila o počitniških paketih iz leta 1990 prilagajajo digitalni dobi.

Že prvotna navodila so v svojem času pomenila prelomnico: določajo, da mora vsakdo pri rezervaciji počitnic prejeti ustrezne informacije pred podpisom pogodbe, da lahko dobi povračilo, če se v programu počitnic kaj spremeni, in da lahko rezervacijo prenese na drugo osebo.

Pravila tudi določajo odgovornost organizatorja, ki mora poskrbeti za nadomestne možnosti, če posameznih delov paketa ni mogoče zagotoviti.

Nova pravila pa gredo še korak dlje, in sicer določajo:

  • strožji nadzor glede doplačil in obvezen prenos znižanja cen,
  • informacije o odgovornosti morajo biti na voljo v razumljivem jeziku,
  • pravico do odškodnine za „nematerialno“ škodo, kadar denimo počitnikovanje ni bilo tako, kot bi moralo biti,
  • enotno kontaktno točko, če gre med počitnicami kaj narobe.

Pravno varstvo se je zdaj razširilo — poleg tistih, ki kupujejo vnaprej organizirane počitniške pakete, še na tiste, ki si uredijo potovanje po meri — gre za ljudi, ki pri istem ponudniku z eno pogodbo kupijo dve ali več storitev, vendar sami izberejo posamezne dele paketa.

Medtem ko si približno 23 % turistov še vedno izbere tradicionalne počitniške pakete, jih danes že 20 % sestavi lastne pakete.

Pravila ne upoštevajo turistov, ki potujejo popolnoma neodvisno (54 % dopustnikov), zanje se uporabljajo pravila EU o pravicah potnikov in varstvu potrošnikov.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave