Kruimelpad

Betere bescherming bij reisarrangementen - 10/07/2013

Vakantiegangers op een zonovergoten strand © EU

Nieuwe regels moeten de positie van de Europese vakantieganger die voor een traditioneel reisarrangement kiest, versterken. Ook wie zelf zijn vakantiepakket uit verschillende onderdelen samenstelt, wordt voortaan beschermd.

Voorbij zijn de tijden waarin iedereen zijn vakantie bij het reisbureau boekte, na eindeloos geblader in stapels vakantiefolders op zoek naar de ideale reis.

Vakantiegangers spelen nu een veel actievere rol bij de organisatie van hun reis. Ze stellen deze vaak zelf online samen uit verschillende onderdelen, zoals hotel en vlucht.

Met de nieuwe regels voor georganiseerde vakantiereizen English worden de huidige, die van 1990 dateren, aangepast aan het digitale tijdperk.

Volgens de huidige regels, op zichzelf al een mijlpaal, moet iedereen die een vakantiereis boekt alle relevante informatie krijgen voor hij zijn handtekening zet, moet hij zijn geld kunnen terugkrijgen bij verandering van een van de reisonderdelen en moet hij een boeking ook op naam van iemand anders kunnen zetten.

Ze verplichten de reisorganisator ook om alternatieven aan te bieden als een deel van het vakantiepakket niet door kan gaan.

De nieuwe regels gaan nog een stapje verder:

  • Er komen strengere regels voor toeslagen en organisatoren moeten kortingen doorberekenen.
  • De informatie over de aansprakelijkheid moet in eenvoudige bewoordingen worden gegeven.
  • Vakantiegangers krijgen ook recht op schadevergoeding bij "immateriële schade", wanneer de vakantie niet verloopt zoals mag worden verwacht.
  • Er moet één enkel contactpunt komen voor het geval dat er iets misgaat tijdens de reis.

Voortaan gelden de regels niet meer alleen voor wie een vooraf samengesteld vakantiepakket boekt, maar ook voor wie zelf zijn vakantie samenstelt uit twee of meer diensten van dezelfde aanbieder op hetzelfde contract.

Nog steeds boekt 23% van de vakantiegangers een traditioneel reisarrangement, maar inmiddels kiest al 20% van de reizigers voor een samengesteld vakantiepakket.

Voor wie zijn vakantie helemaal zelf organiseert (54% van alle vakantiegangers), gelden deze regels niet, maar hij kan wel terugvallen op de EU-regels voor passagiersrechten en consumentenbescherming.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links