Navigációs útvonal

Az utazási csomagot választók a jövőben nagyobb fokú védelemben részesülnek - 10/07/2013

Tengerparti fürdőzők © EU

A Bizottság javaslata értelmében szigorodni fognak a hagyományos utazási csomagok szervezőire vonatkozó követelmények. Az új, fokozott védelmet nyújtó szabályok hatálya ki fog terjedni azokra az utasokra is, akik utazási csomagot szeretnének venni, de ennek elemeit maguk akarják megválasztani.

Hol van már az az idő, amikor egy utazási irodába betérve az elénk rakott katalógusokból választottuk ki a legszimpatikusabb csomagajánlatot.

Ma már sokkal többen tervezik meg saját maguk az üdülésüket, akkor is, ha szervezett formában kívánnak utazni, és gyakran az interneten tallózzák össze az egyes elemeket, így például a szálláshelyet, az indulás és az érkezés időpontját stb.

A szervezett utazásra vonatkozó új szabályok English figyelembe veszik ezeket a fejleményeket, és a kilencvenes évekből származó rendelkezéseket hozzáigazítják a digitális korszak igényeihez.

Már az eredeti szabályok jelentősége is óriási volt, hiszen rögzítették, hogy a szerződés megkötése előtt minden lényeges információt közölni kell a leendő utassal, kimondták, hogy a vevő visszakaphatja a pénzét, ha az utazásszervező az utazási csomag bármely elemét megváltoztatja, és előírták, hogy a foglalást át lehet ruházni másik személyre.

A szabályok azt is meghatározták, hogy a szervezőnek gondoskodnia kell más, megfelelő lehetőségről, amennyiben az utazási csomag egyes elemeit nem lehet teljesíteni.

A most előterjesztett új szabályok a fentieken túl:

  • bevezetik a felárak szigorúbb ellenőrzését, és előírják az utazásszervezőknek, hogy az esetleges árcsökkenéseket írják jóvá a fogyasztók számára;
  • elrendelik, hogy az utazásszervezőnek egyszerű és érthető nyelven tájékoztatnia kell a fogyasztókat arról, milyen kötelezettségei vannak velük szemben;
  • feljogosítják az utasokat arra, hogy nem vagyoni kárigénnyel álljanak elő, ha az utazás nem felelt meg a megállapodásban rögzített feltételeknek;
  • előírják, hogy a fogyasztóknak panaszaikkal lehetőségük van közvetlenül az utazásközvetítőhöz fordulni.

Az új utasvédelmi szabályok hatálya – a korábbi szabályokkal ellentétben – nemcsak a készen megvásárolható utazási csomagok vásárlóira vonatkozik, hanem kiterjed azokra az utasokra is, akik a megvásárolni kívánt szolgáltatáscsomagot egyénileg állítják össze – vagyis azokra, akik ugyanattól a szolgáltatótól (utazásszervezőtől) egyetlen szerződés keretében egynél több szolgáltatást rendelnek meg.

Az üdülők 23%-a továbbra is hagyományos, teljes egészében az utazásszervező által összeállított csomagot választ, további 20% azonban előnyben részesíti, ha saját maga választhatja meg, milyen elemek alkossák a csomagot.

Azokra, akik – a szervezett utazási formákat kerülve – teljesen egyénileg utaznak (a nyaralók 54%-a ezt választja) nem vonatkoznak az új szabályok, az általános utasjogok és fogyasztóvédelmi jogok azonban természetesen őket is megilletik.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek