Διαδρομή πλοήγησης

Μεγαλύτερη προστασία για όσους προτιμούν τα οργανωμένα ταξίδια - 10/07/2013

Παραθεριστές σε ηλιόλουστη παραλία © EU

Νέοι κανόνες ενισχύουν τα υφιστάμενα δικαιώματα των Ευρωπαίων που κάνουν παραδοσιακές οργανωμένες διακοπές, και επεκτείνουν την προστασία σε όσους προτιμούν να επιλέγουν μόνοι τους τα στοιχεία που θα εντάξουν στο πακέτο των διακοπών τους.

Έχει παρέλθει πια η εποχή που όλοι κανόνιζαν τις διακοπές τους στα ταξιδιωτικά γραφεία, αφού είχαν ξεφυλλίσει στοίβες φυλλάδια για να επιλέξουν το τέλειο οργανωμένο ταξίδι.

Οι παραθεριστές παίζουν σήμερα πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των διακοπών τους, επιλέγοντας συχνά τα διάφορα στοιχεία - όπως το ξενοδοχείο και τις πτήσεις — στο διαδίκτυο.

Οι νέοι κανόνες για τα οργανωμένα ταξίδια English λαμβάνουν υπόψη το γεγονός αυτό, προσαρμόζοντας τους ισχύοντες σχετικούς κανόνες, οι οποίοι θεσπίστηκαν το 1990, στην ψηφιακή εποχή.

Οι αρχικοί κανόνες, που στην εποχή τους αποτελούσαν ορόσημο, διασφαλίζουν ότι όσοι επιθυμούν να κλείσουν τις διακοπές τους λαμβάνουν όλες τις σχετικές πληροφορίες προτού να υπογράψουν τη σύμβαση, ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να ανακτήσουν τα χρήματά τους αν τροποποιηθούν κάποια στοιχεία των διακοπών τους, και ότι η κράτηση μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο.

Οι κανόνες επίσης υποχρεώνουν τον διοργανωτή να προβλέπει εναλλακτικές ρυθμίσεις εάν κάποια στοιχεία του οργανωμένου ταξιδιού δεν μπορούν να παρασχεθούν.

Οι νέοι κανόνες βελτιώνουν τις ισχύουσες ρυθμίσεις, καθώς:

  • καθιερώνουν αυστηρότερους ελέγχους για τις προσαυξήσεις τιμών και υποχρεώνουν τους διοργανωτές να μετακυλίουν στον καταναλωτή ενδεχόμενες μειώσεις τιμών
  • καθορίζουν ότι πρέπει να γίνεται ενημέρωση για την ευθύνη σε απλή γλώσσα
  • παρέχουν στους παραθεριστές το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση για "μη υλική ζημία", όταν οι παρασχεθείσες υπηρεσίες δεν ανταποκρίνονται στα συμφωνηθέντα
  • διασφαλίζουν την ύπαρξη ενός ενιαίου σημείου επικοινωνίας σε περίπτωση προβλήματος σχετικά με κάποιο τμήμα των διακοπών.

Επεκτείνεται επίσης η προστασία — εκτός από αυτούς που αγοράζουν προκαθορισμένες διακοπές προστατεύονται και όσοι προτιμούν τις εξατομικευμένες διακοπές, δηλαδή όσοι αγοράζουν δύο ή περισσότερες υπηρεσίες από τον ίδιο προμηθευτή, στο πλαίσιο της ίδιας σύμβασης, επιλέγουν όμως οι ίδιοι τα στοιχεία που επιθυμούν.

Ενώ περίπου το 23 % των παραθεριστών εξακολουθεί να αγοράζει τα παραδοσιακά οργανωμένα πακέτα διακοπών, ένα άλλο 20% σχεδιάζει τα δικά του εξατομικευμένα ταξίδια.

Όσοι ταξιδεύουν εντελώς ανεξάρτητα (54 % των παραθεριστών) δεν καλύπτονται από αυτούς τους κανόνες, εξακολουθούν όμως να εμπίπτουν σε άλλους κανόνες της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών και την προστασία των καταναλωτών.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι