Навигационна пътека

По-добра защита за туристите, избрали пакетна почивка - 10/07/2013

Хора на огрян от слънцето плаж © ЕС

С нови правила се укрепват правата на европейците, отиващи на традиционна пакетна почивка, и вече ще са защитени и туристите, които сами създават свое пакетно пътуване, като избират неговите елементи.

Отминаха времената, когато всички резервираха почивката си в туристическа агенция, след като са прегледали купища каталози, за да изберат идеалната пакетна почивка.

Туристите вече са много по-активни при организирането на своята почивка, като често избират онлайн различните елементи – например хотел и дати на полетите.

В новите правила за пакетните пътувания English това е взето предвид и така съществуващите разпоредби в тази област, приети през 1990 г., се адаптират към цифровата епоха.

Събитие за времето си, правилата от 1990 г. гарантират, че всеки, който иска да резервира почивка, получава цялата необходима информация, преди да подпише договора, че туристите могат да получат парите си обратно, ако част от почивката бъде променена и че резервация може да бъде прехвърлена на друг човек.

С правилата също така организаторът се задължава да осигури алтернатива, ако част от пакета не може да бъде предоставена.

С новите правила се:

  • въвежда по-строг контрол върху допълнителните такси и операторите се задължават да прехвърлят намаленията в цените;
  • гарантира наличието на информация за отговорността на разбираем език;
  • дава право на почиващите да предявяват иск за обезщетение за „нематериални“ вреди, когато почивката не е такава, каквато е трябвало да бъде;
  • гарантира наличието на единна точка за контакт в случай, че нещо се обърка с някоя част от почивката.

Защитата вече обхваща не само туристите, купуващи готови пакети, но и тези, които сами съставят своите пакети – хора, които купуват две или повече услуги от един и същ доставчик, с един договор, но избират кои елементи да влязат в пакетната почивка.

Въпреки че все още 23 % от почиващите купуват традиционни туристически пакети, 20 % сами съставят своите пакети.

Потребителите, които напълно самостоятелно организират своите пътувания (54 % от почиващите) не са обхванати от тези разпоредби, но за тях важат други правила на ЕС относно правата на пътниците и защитата на потребителите.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки