Navigációs útvonal

Vasúti személyszállítás: kiélezettebb verseny, jobb szolgáltatások - 30/01/2013

Két nagysebességű vasúti szerelvény egymás mellett © EU

A Bizottság új javaslatokkal állt elő, melyek célja a vasúti személyszállítási piacok megnyitása, a beruházások növelése, valamint a szolgáltatások javítása és bővítése

Az Európai Bizottság a héten intézkedéscsomagot pdf - 91 KB [91 KB] terjesztett elő a tagállami vasúti személyszállítási piacok megnyitása céljából. A javasolt intézkedések az elképzelések szerint ösztönözni fogják a beruházásokat, és javítani fogják az utasoknak nyújtott szolgáltatások színvonalát.

A vasúti közlekedés – amellett, hogy biztonságos és hatékony – tehermentesíti a közúti közlekedést, egyben növeli az Európai Unió energiaellátásának biztonságát, és mérsékli kontinensünkön a környezetszennyezést.

Egyre kevesebben utaznak azonban vasúton Európában, és égető szükség van a hálózatok korszerűsítését és bővítését célzó beruházásokra. A most benyújtott vasútijogszabály-csomag egy átfogó európai uniós stratégia English (en) részét képezi, mely ennek a trendnek a megfordítását célozza.

A bürokrácia csökkentése, a költségek lefaragása

A javaslatok értelmében a járműengedélyek és az üzemeltetői biztonsági tanúsítványok kibocsátása a jövőben nem a tagállamok, hanem az Európai Vasúti Ügynökség English feladata lesz.

Ezáltal lerövidül majd a jóváhagyási eljárások időtartama, és a vasúti üzemeltetők 2025-ig mintegy 500 millió euróval tudják csökkenteni költségeiket – mindez ösztönzően fog hatni a piacra belépni kívánó új szolgáltatók számára.

A szolgáltatások színvonalának javítása és a választék bővítése

A javasolt szabályok értelmében nyitottá válnak a vasúti személyszállítás belföldi piacai, köztük az állami kézben lévő hálózatok közbeszerzési piacai is.

A javasolt intézkedések – más reformokkal kiegészülve – a tervek szerint az uniós vasúthálózat bővítését fogják eredményezni. Mindez az utasoknak és az üzemeltetőknek mintegy 40 milliárd euró megtakarítást hozhat 2035-ig.

Az EU-ban jelenleg a vasúti személyforgalom több mint 90%-át az állami kézben lévő vasúttársaságok bonyolítják. Csupán Svédország és az Egyesült Királyság nyitotta meg teljes körűen a piacát a verseny előtt, míg Németország, Ausztria, Olaszország, a Cseh Köztársaság és Hollandia a részleges piacnyitás mellett döntött.

A hatékonyság növelése

Az új szabályok értelmében a pályahálózat-működtetők – üzemeltetési és pénzügyi szempontból egyaránt – függetlenek lesznek a vonatszerelvények üzemeltetőitől. Ez nemcsak az esetleges összeférhetetlenségeket szünteti meg, hanem egyenlő hozzáférést is biztosít majd az útvonalakhoz az egyes társaságok számára.

A munkavállalók védelme

A javasolt reformok eredményeképpen várhatóan újabb és jobb munkahelyek jönnek majd létre, amint azt a vasúti személyszállítási piacaikat a verseny előtt megnyitó tagállamok tapasztalata is alátámasztja.

Az új szabályok lehetővé fogják tenni, hogy a tagállamok szolgáltatóváltás esetén az alkalmazottak átvételére kötelezzék az új szolgáltatókat.

A következő lépések

A bizottsági javaslatokról az Európai Parlament és a tagállami kormányok fognak dönteni.

Bővebben a vasúti közlekedésre vonatkozó uniós szakpolitikáról English

Bővebben a közlekedéspolitikáról English (en)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek