Sökväg

Fler el- och gasbilar ska rulla i EU - 24/01/2013

En bil som är kopplad till ett eluttag © iStockphoto.com/Виталий Кривошеев

Kommissionen vill främja användningen av alternativa bränslen genom att se till att det finns fler tankstationer och laddplatser i EU.

Om fler började köra bilar som drivs med el, vätgas och naturgas – i stället för bensin och diesel – skulle EU bli mindre beroende av oljeimporten och dessutom minska utsläppen av växthusgaser.

Men omställningen till alternativa bränslen hämmas av för dyra bilar, negativ inställning hos bilisterna och brist på tank- och laddstationer.

Kommissionen vill därför införa bindande mål och gemensamma standarder. Det här är några av punkterna i huvudförslaget DeutschEnglishfrançais:

  • El – ett minsta antal laddplatser i varje land och standarduttag så att man kan ladda sin bil var som helst i EU.
  • Vätgas – gemensamma standarder för bränsleslangar och andra komponenter på tankstationer i 14 EU-länder.
  • Flytande naturgas – tankstationer för lastbilar var 40:e mil längs det europeiska transportnätet English . Det ska också finnas tankstationer för fartyg vid alla 139 kust- och inlandshamnar.
  • Komprimerad naturgas – tankställen för vanliga bilar med gemensamma standarder var 15:e mil i hela EU senast 2020.

EU-länderna får anpassa sina regler och skatter för att stimulera privata investeringar, så att förslagen kan genomföras. EU-bidrag finns redan att söka.

Förslagen tar inte upp andra alternativa bränslen som antingen använder befintlig infrastruktur (biobränslen och syntetiska bränslen) eller som redan har en fungerande grundläggande infrastruktur (gasol).

Ett modernt transportnät

Omkring 84 procent av oljan som används för transporter importeras (cirka 1 miljard euro per dag 2011). Oljan kommer i första hand från instabila regioner i världen, vilket innebär osäkra leveranser.

Genom att ställa om till renare bränslen kan Europas ekonomi alltså även bli mer energioberoende.

Strategin är i linje med kommissionens transportplan, som fastställer mål för att öka rörligheten och ytterligare integrera EU:s transportnät senast 2050 – samtidigt som man minskar utsläppen av växthusgaser.

Läs mer om transporter English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar