Навигационна пътека

По-чиста, по-сигурна енергия за автомобилите - 24/01/2013

Автомобил, включен в електрически контакт © iStockphoto.com/Виталий Кривошеев

Предложенията за засилване на използването на алтернативни горива ще позволят на шофьорите да зареждат автомобила си на повече места в ЕС.

Ако повече шофьори преминат към коли, задвижвани с електричество, водород и природен газ вместо с бензиново и дизелово гориво, това ще помогне на ЕС да стане по-независим от вноса на петрол и да ограничи своите емисии на парникови газове.

Разпространението и използването на алтернативни горива обаче се забавя от високата цена на автомобилите, ниския интерес на потребителите и липсата на станции за зареждане с гориво.

За да премахне тези препятствия, Комисията възнамерява да определи задължителни цели и общи стандарти. Основните предложения DeutschEnglishfrançais засягат:

  • електричеството – минимален брой станции за зареждане на държава и стандартни контакти, за да могат шофьорите да зареждат навсякъде в ЕС;
  • водород – общи стандарти за маркучите за гориво и за други компоненти в станциите за зареждане в 14 страни от ЕС;
  • втечнен природен газ – станции за зареждане на камиони на всеки 400 км от предложената обединена европейска транспортна мрежа English , както и на станции за зареждане на кораби във всяко едно от 139-те морски и речни пристанища, които са част от мрежата;
  • сгъстен природен газ – достъпни станции за зареждане с общи стандарти за обикновени автомобили в цяла Европа на всеки 150 км до 2020 г.

Страните от ЕС ще могат да приложат тези промени, като адаптират местните закони и данъци, за да насърчат инвестициите от страна на частния сектор. ЕС вече разполага със средства за подпомагане на промените.

В предложенията не се засягат други алтернативни горива, които използват съществуващата инфраструктура (биогорива и синтетични горива) или за които основната инфраструктура вече е налице (втечнен нефтен газ).

Развитие на модерна мрежа

Около 84 % от петрола, използван от всички видове превозни средства, се внася (близо 1 млрд. евро на ден през 2011 г.). Голяма част от него се купува от нестабилни региони по света, което означава, че снабдяването е несигурно.

Преминаването към по-чисти горива е очевиден начин за европейската икономика да стане по-енергийно независима.

Този подход е в съгласие с пътната карта за транспорта на Комисията, в която се определят цели за увеличаване на мобилността и по-нататъшна интеграция на транспортните мрежи на ЕС до 2050 г. при намаляване на емисиите на парникови газове.

Още за транспорта English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки