Navigacijska pot

Vse za sproščene počitnice - 23/07/2012

Zastave 27 držav članic EU na drogu © EU

Sporazumi EU o potnih listinah, zdravniški pomoči, domačih ljubljenčkih, cenah gostovanja in pravicah potnikov lajšajo potovanje v Evropi.

Pri potovanju na Irsko, v Združeno kraljestvo, Bolgarijo, Ciper ali Romunijo boste potrebovali osebno izkaznico ali potni list . Tudi pri potovanju med državami v schengenskem območju je dobro imeti pri sebi osebni dokument, če boste morali iz katerega koli razloga dokazati svojo istovetnost.

Ne pozabite na brezplačno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. V državah EU, Islandiji, Lihtenštajnu, Norveški in Švedski ste upravičeni do enakih zdravstvenih storitev kot državljani teh držav.

Prenesite mobilno aplikacijo, ki vam bo pomagala razumeti zdravstvene sisteme različnih držav. Aplikacija zagotavlja splošne informacije o evropski kartici zdravstvenega zavarovanja, nujnih telefonskih številkah, zavarovanju, stroških, vračilu stroškov ter kam se obrniti, če vam kartico ukradejo ali jo izgubite.

Preskrbite si potni list za hišne živali, ki potujejo z vami – mačke, pse in celo bele dihurje! Ta dokazuje, da je bil vaš ljubljenček cepljen proti steklini. Pred potovanjem se seznanite z nacionalnimi predpisi English , saj veljajo tudi za druge živali.

Obrnite se na vašega mobilnega operaterja in se pozanimajte o evropskih predpisih gostovanja English , ki vas ščitijo pred previsokimi računi, kadar svoj telefon uporabljate v tujini. Če nameravate v tujini svoj telefon pogosto uporabljati, še posebno za brskanje po spletu in za spletno pošto, lahko določite višje ali nižje mejne zneske. Tudi za klice in besedilna sporočila med gostovanjem veljajo zgornje omejitve.

Zabeležite si evropsko številko za klic v sili: 112. Številko pokličite v nujnem primeru. Ta številka deluje v vseh državah EU, operaterji pa govorijo več jezikov DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski , odvisno od države.

Seznanite se s temeljnimi pravicami potnikov v letalskem in železniškem prometu. Prenesete si lahko novo mobilno aplikacijo Komisije o pravicah potnikov. Če boste naleteli na težave, boste imeli informacije vedno pri roki.

Več o tem, kaj lahko EU še stori za vas, boste izvedeli na informacijski službi Evropske komisije Europe Direct, ki daje informacije v vseh uradnih jezikih EU, tudi v slovenščini.

Zunaj EU lahko pomoč poiščete na diplomatsko-konzularnem predstavništvu druge države EU, če vaša država v tej državi nima svojega predstavništva.

Več o potovanju po Evropi

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave