Cale de navigare

De ce aveţi nevoie pentru o vacanţă fără griji - 23/07/2012

Drapelele celor 27 de state membre ale UE © UE

Acum e mai uşor ca niciodată să călătorim în altă ţări din UE, datorită acordurilor europene vizând frontierele, animalele de companie, asistenţa medicală, tarifele la servicii de roaming şi drepturile pasagerilor.

Veţi avea nevoie de cartea de identitate sau de paşaport pentru a călători la bordul unui avion care pleacă din sau cu destinaţia România, Bulgaria, Cipru, Irlanda sau Regatul Unit şi, de asemenea, pentru a intra şi ieşi din aceste ţări. Chiar şi în situaţia în care călătoriţi între două ţări aflate în spaţiul fără frontiere al UE, este bine să aveţi la dumneavoastră aceste acte, pentru a vă dovedi, la nevoie, identitatea.

Nu uitaţi cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) gratuit. Pe teritoriul UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia aveţi dreptul să beneficiaţi de aceleaşi servicii medicale ca şi cetăţenii ţărilor respective.

Descărcaţi aplicaţia pentru smartphone cu ajutorul căreia puteţi înţelege mai bine diferenţele dintre normele în materie de asistenţă medicală aplicabile în diferite ţări. Aplicaţia oferă informaţii generale despre CEASS, numere de urgenţă, tratamente acoperite, costuri, rambursări şi vă indică pe cine puteţi contacta în cazul în care vi s-a furat cardul sau l-aţi pierdut.

Dacă doriţi să călătoriţi cu pisici, câini sau dihori domestici, trebuie să aveţi paşaport pentru animale domestice! Acesta reprezintă dovada vaccinării antirabice. Înainte de a pleca, verificaţi normele aplicabile English în ţara de destinaţie. Ele sunt valabile şi în cazul în care transportaţi alte animale.

Contactaţi-vă operatorul de telefonie mobilă! Normele europene care reglementează serviciile de roaming English vă protejează de „şocul facturii” în cazul în care folosiţi telefonul în străinătate. Dacă intenţionaţi să îl utilizaţi des, mai ales pentru a naviga pe internet sau pentru a trimite e-mailuri, puteţi stabili un plafon. Au scăzut tarifele şi la apeluri şi mesaje text în roaming.

Numărul european unic pentru apeluri de urgenţă este 112. Sunaţi aici pentru orice tip de urgenţă. Numărul poate fi apelat în orice ţară din UE, iar operatorii vorbesc mai multe limbi DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski , în funcţie de ţara în care se află.

Informaţi-vă în legătură cu drepturile de care beneficiaţi când utilizaţi transportul aerian sau feroviar. Puteţi descărca şi noua aplicaţie privind drepturile pasagerilor, pentru a şti ce aveţi de făcut dacă întâmpinaţi probleme.

Pentru a afla cum vă poate ajuta UE, contactaţi serviciul de informare al Comisiei, Europe Direct. Puteţi formula întrebările în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

În afara UE aveţi dreptul de a primi asistenţă din partea ambasadei sau consulatului altei ţări din UE în cazul în care ţara dumneavoastră nu beneficiază de reprezentare diplomatică în ţara respectivă.

Mai multe detalii despre călătoriile în Europa

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile