Kruimelpad

Checklist voor een zorgeloze vakantie - 23/07/2012

Vlaggenmasten met de vlaggen van de 27 EU-landen © EU

Reizen in Europa is een stuk gemakkelijker geworden dankzij de EU-overeenkomsten over afschaffing van de grenscontroles, doktersbezoek, huisdieren, mobiel bellen in het buitenland en uw rechten als reiziger.

U heeft uw identiteitskaart of paspoort nodig om een vliegreis te maken en om Bulgarije, Cyprus, Ierland, Roemenië of het Verenigd Koninkrijk binnen te komen of te verlaten. Maar ook als u binnen de EU-zone zonder grenscontroles reist, hoort u een identiteitsbewijs mee te nemen.

Vergeet uw gratis Europese zorgpas (EHIC) niet. In de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland heeft u recht op dezelfde gezondheidszorg als inwoners van dat land.

Gebruik de gezondheidszorg app op uw smartphone of tablet om uw weg te vinden in de zorgstelsels van verschillende landen. U vindt er algemene informatie over de Europese zorgpas, alarmnummers, dekking, kosten, vergoedingen en wat u moet doen als uw pas kwijt of gestolen is.

Als u uw kat, hond of fret mee wilt nemen, zorg dan voor een dierenpaspoort. Zo'n paspoort bewijst dat uw huisdier tegen hondsdolheid is ingeënt. Ga voor vertrek na welke regels ter plaatse English gelden. Sommige landen hebben ook speciale voorschriften voor andere diersoorten.

Vraag na welke tarieven gelden voor mobiel bellen in het buitenland. De EU-regels voor roaming English beschermen u tegen een gepeperde rekening bij thuiskomst. Er geldt een maximumfactuur voor mobiel internetgebruik, die u desgewenst naar boven of naar beneden kunt bijstellen. Er geldt ook een maximumtarief voor bellen en sms'en in het buitenland.

Onthoud het Europese alarmnummer: 112. Dit nummer werkt in alle EU-landen en de telefonisten spreken meerdere talen DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski , afhankelijk van het land waar u zich bevindt.

Ken uw rechten als vliegtuigpassagier of treinreiziger. U kunt ook de app over passagiersrechten naar uw smartphone of tablet downloaden zodat u alle informatie bij de hand heeft als uw reis niet vlot verloopt.

Voor meer informatie over wat de EU voor u kan doen, kunt u terecht bij Europe Direct, de voorlichtingsdienst van de Europese Commissie. U krijgt er antwoord op uw vragen in alle officiële EU-talen.

Buiten de EU heeft u recht op hulp van een ambassade of consulaat van een ander EU-land als uw eigen land er ter plaatse geen heeft.

Meer over reizen in Europa

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links