Navigációs útvonal

Tippek a zavartalan nyaraláshoz - 23/07/2012

Az EU 27 tagállamának zászlórúd tetején lobogó zászlói © EU

A határátkelésre, egészségügyi ellátásra, kisállatokra, barangolási díjakra és utasjogokra vonatkozó uniós megállapodások jelentősen megkönnyítik az utazást Európában.

Legyen Önnél a személyazonosító igazolványa vagy az útlevele – a repülőgépre szálláshoz, az Írországba, az Egyesült Királyságba, Bulgáriába, Ciprusra vagy Romániába való beutazáshoz, illetve ezen országok területének elhagyásához szüksége lesz rá. Ha az Unió határok nélküli térségén belüli országokba kíván utazni, akkor is jó, ha Önnél vannak e dokumentumok, arra az eshetőségre például, ha a személyazonosságát valamilyen okból igazolnia kellene.

Ne hagyja otthon az ingyenesen igényelhető európai egészségbiztosítási kártyáját sem. Az EU, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc területén Önt ugyanazok az egészségügyi szolgáltatások és ellátások illetik meg, mint az adott ország állampolgárait.

Töltse le a mobiltelefonokra kifejlesztett egészségügyi alkalmazást, amely segítségével tájékozódhat az egyes országok egészségügyi rendszereinek szabályai között fennálló különbségekről. Megtalálhatók benne a kártyára vonatkozó általános információk, a vészhelyzet esetén hívható telefonszámok, a biztosítás által fizetett kezelések, az árak, a visszatérítés igénylésének módjai, valamint az, hogy kivel kell felvenni a kapcsolatot a kártya elveszítése esetén.

Szerezzen be kisállat-útlevelet az Önnel utazó macskák, kutyák – vagy vadászgörények – számára. A dokumentummal igazolja, hogy háziállata megkapta a veszettség elleni védőoltásokat. Mielőtt útnak indul, tájékozódjon a tagállami szabályokról English, mert azok más behozott állatokra is vonatkoznak.

Vegye fel a kapcsolatot a mobilszolgáltatójával. A barangolásra vonatkozó uniós szabályok English megóvják Önt attól, hogy a külföldön történő mobiltelefonálás után szembesüljön egy esetlegesen hatalmas összegű számlával. Magasabb vagy alacsonyabb maximális összeget is beállíthat, ha mobiltelefonját sokszor szeretné használni külföldön (pl. internetezés vagy e-mailek küldése céljából). A barangolásos hívások és a szöveges üzenetek díjára is felső határérték van előírva.

Ne feledje az EU segélyhívó számát: 112. Vészhelyzet esetén hívja ezt a számot. Az EU bármelyik országából tárcsázhatja, és a hívást fogadó kezelőkkel országtól függően több nyelven DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski is szót válthat.

Tájékozódjon, milyen alapvető jogokkal rendelkeznek a légi és a vasúti utasok! Letöltheti a Bizottság új, mobiltelefonokra kifejlesztett alkalmazását is a légi utasok jogairól, hogy probléma esetén kéznél legyenek a megfelelő információk.

Szeretné tudni, mi minden mást tehet Önért az EU? Vegye fel a kapcsolatot a Bizottság Europe Direct nevű információs szolgálatával. Kérdését az EU hivatalos nyelveinek bármelyikén felteheti.

Amikor az EU határain kívül tartózkodik, Ön jogosult segítséget kérni egy másik uniós tagállam nagykövetségétől vagy konzulátusától, ha az adott országban az Ön hazája nem rendelkezik képviselettel.

További információk: utazás Európában

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek