Navigointipolku

Kesälomakausi jatkuu - 23/07/2012

27 EU-maan liput lipputangoissa © EU

Rajamuodollisuuksia, sairaanhoitoa, lemmikkieläimiä, verkkovierailuja ja matkustajien oikeuksia koskevat EU-sopimukset helpottavat matkailijoiden elämää Euroopassa.

Kun lähdet matkalle muihin EU-maihin, kannattaa ottaa mukaan passi tai henkilökortti, vaikka pakollinen se on vain matkustettaessa Irlantiin, Britanniaan, Kyprokselle, Bulgariaan tai Romaniaan. Ja vaikka matkustaisit vain EU:n sisärajattomalla alueella (Schengen-alueella), jompikumpi matkustusasiakirja on hyvä pitää mukana, jotta voit tarvittaessa todistaa henkilöllisyytesi.

Sairastumisen varalta kannattaa ennen matkaa hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti. Saat sillä sairaanhoitoa kaikissa EU-maissa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa ja Sveitsissä samoin ehdoin kuin maan omat kansalaiset.

Sairaanhoitokortin älypuhelinsovelluksen avulla saat kätevästi tietoa eri maiden terveydenhuoltojärjestelmistä. Sovelluksessa on yleistä tietoa kortista, hätänumeroista, kortin kattamista hoidoista ja kustannuksista, korvauksen hakemisesta ja toimista kortin kadotessa.

Mukanasi matkustavat lemmikit – koirat, kissat ja fretit – tarvitsevat lemmikkieläinpassin. Passi todistaa, että lemmikkisi on rokotettu raivotautia vastaan. Tutustu ennen matkallelähtöä kohdemaasi kansallisiin sääntöihin English. Kansalliset säännöt koskevat nykyisin myös muita eläimiä.

Ennen matkaa kannattaa perehtyä oman matkapuhelinoperaattorin palveluihin. EU:n verkkovierailusääntöjen English ansiosta vältät jättilaskut, kun käytät matkapuhelintasi ulkomailla. Jos aiot käyttää puhelintasi matkoilla ollessasi erityisesti nettiselailuun ja sähköpostiin, voit asettaa datasiirroille haluamasi laskutusylärajan. EU:ssa on tänä kesänä myös laskettu uudelleen roaming-puheluiden ja -tekstiviestien enimmäishintoja.

Hätätilanteita varten on hyvä pitää mielessä, että EU:ssa on yhteinen hätänumero: 112. Numero toimii kaikissa EU-maissa ja vastaajat puhuvat yleensä useita kieliä DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski.

Tutustu oikeuksiisi lentomatkustajana tai junamatkustajana EU:ssa. Lataa älypuhelimeesi komission uusi matkailijoiden oikeuksia koskeva sovellus, niin sinulla on kaikki tarvittava tieto aina mukanasi.

Jos haluat tietää lisää EU:ssa matkustamisesta, käänny komission Europe Direct-neuvontapalvelun puoleen. Neuvonta palvelee kaikilla EU:n virallisilla kielillä.

Jos joudut pulaan matkustaessasi EU:n ulkopuolisissa maissa, sinulla on oikeus saada apua minkä tahansa muun EU-maan suurlähetystöstä tai konsulaatista, jos maassa ei ole oman maasi edustustoa.

Lisätietoa matkustamisesta Euroopassa

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä