Sti

Tjekliste for en ferie uden bekymringer - 23/07/2012

De 27 EU-landes flag på flagstænger © EU

Med EU's aftaler om grænser, lægehjælp, kæledyr, roamingtakster og passagerrettigheder er det meget nemmere at rejse i Europa.

Du skal bruge dit identitetskort eller pas for at gå ombord på et fly eller rejse ind eller ud af Irland, Storbritannien, Bulgarien, Cypern og Rumænien. Selv når du rejser mellem lande inden for EU's Schengenområde, er det stadig en god idé at medbringe disse dokumenter, hvis du af en eller anden årsag får brug for at vise legitimation.

Husk dit gratis europæiske sygesikringsbevis. Når du opholder dig i EU, Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz, har du ret til samme sundhedstjenester og -ydelser som statsborgere i det land, du besøger.

Download en app om sygesikringskortet til din mobil. Den kan hjælpe dig med at finde rundt i de mange regler i de forskellige landes sundhedssystemer. Den indeholder generelle oplysninger om det europæiske sygesikringskort, nødopkaldsnumre, dækning, omkostninger, godtgørelse, og hvem du skal kontakte, hvis du mister eller får stjålet kortet.

Få et kæledyrspas til din kat, hund – eller fritte! – som rejser med dig. Det dokumenterer, at dyret er vaccineret mod rabies. Undersøg de nationale regler English, inden du rejser af sted. Der findes også en række nationale regler for andre dyr.

Kontakt dit telefonselskab. EU's regler om roaming English beskytter dig mod "chokregninger", når du bruger din mobil i udlandet. Du kan selv sætte en højere eller lavere grænse, hvis du regner med at bruge din mobil meget – navnlig til at surfe og maile. Der er også blevet sat loft over taksterne for opkald og sms'er.

Husk EU's nødopkaldsnummer: 112. Du kan ringe til dette nummer i nødsituationer. Du kan bruge det i alle EU-lande og på en række forskellige sprog DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski, afhængigt af det pågældende land.

Kend dine grundlæggende rettigheder som fly- eller togpassager. Du kan også downloade Kommissionens nye app om passagerrettigheder til din mobiltelefon. Så har du altid dine rettigheder ved hånden, hvis du løber ind i problemer.

Kontakt Kommissionens informationstjeneste, Europe Direct, hvis du vil vide mere om, hvad EU kan gøre for dig. Du kan henvende dig på alle officielle EU-sprog, også på dansk.

Når du rejser uden for EU har du ret til at få hjælp fra et andet EU-lands ambassade eller konsulat, hvis dit eget land ikke selv er repræsenteret i det pågældende land.

Mere om at rejse i Europa

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links