Навигационна пътека

Съвети за безпроблемна почивка - 23/07/2012

Пилони със знамената на 27-те страни от ЕС © ЕС

Споразуменията на ЕС за границите, медицинското лечение, домашните любимци, таксите за роуминг и правата на пътниците правят пътуването в Европа много по-лесно.

Имате нужда от лична карта или паспорт при пътуване със самолет или за да влезете или напуснете Ирландия, Обединеното кралство, България, Кипър и Румъния. Дори ако пътувате между страни от зоната без граници в ЕС е добре да носите тези документи със себе си, в случай че ви се наложи да докажете самоличността си.

Не забравяйте вашата безплатна Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Ако се намирате в ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, имате право на същите здравно обслужване като гражданите на съответната страна.

Изтеглете приложението за смартфони за Европейската здравноосигурителна карта, в което освен обща информация за нея ще намерите информация за цените, покритите от здравните каси услуги, телефоните на Бърза помощ в различните страни и към кого да се обърнете, ако изгубите картата си или ви я откраднат.

Снабдете се с паспорт за домашни любимци за котките, кучетата и поровете, с които пътувате. Той е доказателство, че вашето животно е ваксинирано против бяс. Проверете националните правила English , преди да потеглите. Националните правила се отнасят също така и за други животни.

Свържете се с вашия мобилен оператор. Правилата на ЕС за роуминга English ви предпазват от неприятни изненади, когато използвате телефона си в чужбина. Можете да изберете по-висок или по-нисък лимит, ако смятате да го използвате редовно, особено за електронна поща и сърфиране в интернет. ЕС е определил максимални цени за обажданията и текстовите съобщения при роуминг.

Номерът на ЕС при спешни случаи е 112. Позвънете на него, ако имате нужда от незабавна помощ. Той е активен във всяка страна от Съюза и в зависимост от държавата, в която се намирате, операторите говорят различни езици DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski .

Запознайте се с основните си права, когато пътувате със самолет или влак. Можете също да изтеглите новото мобилно приложение за правата на пътниците, разработено от Комисията, за да са ви под ръка, ако срещнете трудности.

Използвайте информационната служба на Комисията Europe Direct, за да научите повече за това какво ЕС може да направи за вас. Запитвания могат да бъдат отправяни на всички официални езици на ЕС.

Извън ЕС имате право на помощ от посолство или консулство на друга страна от Съюза, ако вашата страна няма представителство там, където сте.

Повече за пътуването в Европа

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки