Navigacijska pot

Za sproščene počitnice - 08/08/2011

Zastave 27 držav članic EU © EU

Če to poletje načrtujete počitnice v kateri izmed držav EU, si preberite kratke nasvete za potovanje brez zapletov.

Zahvaljujoč sporazumom EU o mejnih prehodih, hišnih ljubljenčkih, zdravstveni oskrbi, cenah mobilnega gostovanja in pravicah potnikov potovanje po Evropi še nikoli ni bilo tako enostavno.

Preden se odpravite na pot

  • S seboj vedno imejte osebno izkaznico ali potni list - če boste morali izkazati svojo istovetnost (npr. pred vkrcanjem na letalo). Osebni dokument boste morali pokazati tudi na mejnem prehodu, če potujete na Irsko, Ciper, v Bolgarijo, Romunijo in Združeno kraljestvo ali se vračate iz teh držav. Te države namreč niso del schengenskega območja.
  • Mačke, psi in beli dihurji za potovanje z vami potrebujejo evropski potni list za hišne živali. Ta dokazuje, da je bila vaša žival cepljena proti steklini. Irska, Združeno kraljestvo, Finska, Malta in Švedska pa imajo v povezavi s tem dodatne zahteve. Nacionalne predpise English preverite še pred odhodom na pot, saj veljajo tudi za druge živali.
  • Če nameravate v tujini uporabljati svoj telefon, še posebno za brskanje po spletu in spletni pošti, se o tem pozanimajte pri svojem mobilnem operaterju. Ko vaši stroški prenosa podatkov dosežejo 50 EUR, mora vaš ponudnik namreč prekiniti storitev, da ob prejemu računa ne bi bili neprijetno presenečeni. Preden greste od doma, si lahko nastavite višji ali nižji mejni znesek. EU je omejila tudi cene mobilnega gostovanja za klice in kratka sporočila English .
  • Zapomnite si telefonsko številko EU za klice v sili: 112. Ta številka deluje v vseh državah EU, operaterji pa govorijo več jezikov DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski , odvisno od države.

Na poti

  • Seznanite se z osnovnimi pravicami, ki jih imate kot potnik v letalskem ali železniškem prometu EU. Invalidi in osebe z zmanjšano mobilnostjo imajo pri teh načinih prevoza dodatne pravice.

Če želite izvedeti, kaj vse EU še lahko stori za vas, kontaktirajte informacijsko službo Evropske komisije, Europe Direct. Na voljo so vam vsi uradni jeziki EU.

Več o potovanju po Evropi

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave