Kruimelpad

Voor een zorgeloze vakantie - 08/08/2011

Vlaggenmasten met de vlaggen van de 27 EU-landen © EU

Gaat u deze zomer in een ander EU-land met vakantie, lees dan onze handige tips voor een stressloze reis.

Reizen in Europa was nog nooit zo makkelijk, dankzij EU-akkoorden over binnengrenzen, huisdieren, medische zorg, roamingtarieven en passagiersrechten.

Voor u vertrekt:

  • Hou altijd uw identiteitskaart of paspoort bij de hand om zo nodig uw identiteit te kunnen bewijzen (bijvoorbeeld bij het inchecken). U moet ze aan grensposten kunnen tonen op reis van of naar Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Cyprus of Roemenië, die buiten de Europese open ruimte zonder binnengrenzen liggen.
  • Katten, honden en fretten kunnen alleen mee als u voor hen over een huisdierenpaspoort beschikt. Zo'n paspoort bewijst dat ze tegen hondsdolheid zijn ingeënt. Voor Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Malta en Zweden gelden er nog meer regels, vergeet dus niet om voor u vertrekt de nationale voorschriften English op te zoeken. Er zijn ook nationale voorschriften voor andere diersoorten.
  • Neem contact op met uw mobiele telefoonoperator als u van plan bent om uw toestel veel te gebruiken, in het bijzonder voor internetverkeer. Zodra uw dataroamingkosten 50 euro belopen, moet uw operator de dienst afsluiten om u voor nare verrassingen te behoeden. U kunt vóór u vertrekt een lagere of hogere limiet kiezen. De EU heeft ook maxima vastgesteld voor roamingkosten voor gesprekken en tekstberichten English .
  • Noteer het Europees noodnummer: 112. Dit nummer werkt in alle EU-landen en de telefonisten spreken een aantal verschillende talen DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski , afhankelijk van het land waar u zich bevindt.

Onderweg

  • Ken uw elementaire rechten als vliegtuig- of treinreiziger in de EU. Mensen met een handicap of beperkte mobiliteit hebben extra rechten in verband met deze vervoersmiddelen.

Voor meer informatie over wat de EU voor u kan doen, kunt u terecht bij Europe Direct, de voorlichtingsdienst van de Europese Commissie. U krijgt er antwoord op uw vragen in alle officiële EU-talen.

Meer over reizen in Europa

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links