Navigációs útvonal

A zavartalan nyaralásért - 08/08/2011

Az EU 27 tagállamának zászlórúd tetején lobogó zászlói © EU

Egy másik uniós országba készül nyaralni? Olvassa el tanácsainkat, hogy a vakáció tényleg kikapcsolódás legyen!

A határokra, kisállatokra, orvosi kezelésekre, barangolási díjakra és utasjogokra vonatkozó uniós megállapodásoknak köszönhetően még sohasem volt olyan könnyű Európában utazni, mint manapság.

Utazás előtt

  • Pakolja be személyi igazolványát vagy útlevelét arra az esetre, ha kilétét igazolnia kellene, pl. a repülőtéri becsekkoláskor. Amennyiben a határok nélküli térségen kívüli országba (Írországba, az Egyesült Királyságba, Bulgáriába, Ciprusra vagy Romániába) utazik, illetve ezen országok területét kívánja elhagyni, szintén fel kell mutatnia személyazonosító okmányát.
  • Ha Ön kutyájával, macskájával (esetleg vadászgörényével) kel útra, gondoskodjon kedvence számára kisállat-útlevélről, amely igazolja, hogy háziállata megkapta a veszettség elleni védőoltásokat. Utazás előtt ellenőrizze az egyes tagállamokban érvényes szabályokat English is, mert Írország, az Egyesült Királyság, Finnország, Málta és Svédország további követelményeket szab a kisállatok beutaztatására. Más állatokra jelenleg más-más szabályozást alkalmaznak a különböző tagállamok.
  • Ha mobiltelefonját sokszor szeretné használni külföldön (pl. internetezés vagy e-mailek küldése céljából), lépjen kapcsolatba mobilszolgáltatójával! Amint a barangolási adatátvitel díja túllépi az 50 eurót, a szolgáltatónak fel kell függesztenie a szolgáltatást, hogy az ügyfél ne később szembesüljön egy esetlegesen hatalmas összegű számlával. A "számlasokk" határértékét indulás előtt Ön szabadon megváltoztathatja. Az EU ehhez hasonlóan a hívások és a szöveges üzenetek díjára is megszabott egy felső határt English .
  • Ne feledje, hogy az egységes európai segélyhívó szám a 112. Ezt a számot az EU bármelyik országából tárcsázhatja. A hívást fogadó kezelők általában több nyelven DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski is beszélnek (a nyelvek palettája az adott országtól függ).

Utazás közben

  • Tájékozódjon, milyen alapvető jogokkal rendelkeznek az Unióban a légi- és a vasúti utasok! A fogyatékkal élőket, illetve csökkent mozgásképességű utasokat további jogok illetik meg a repülőgépeken és a vonatokon.

Szeretné tudni, mi minden mást tehet Önért az EU? Vegye fel a kapcsolatot a Bizottság információs szolgálatával (Europe Direct). Kérdését az EU hivatalos nyelveinek bármelyikén felteheti.

További információk: utazás Európában

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek